Tämä täyteläinen kranssi on valmistettu happaman paksusta jogurtista tehtyyn juuritaikinaan.

Leivonnassa on käytetty Myllyn Paras Kaurainen Sämpyläjauhoseosta, jossa on 40 % kauraa.

Kun leivot rouheisesta jauhoseoksesta, älä laita taikinaan liikaa jauhoja, koska kaurarouheet turpoavat vielä taikinassa ja paistettaessa.

Runsaat täytteet kunnon rasvaisella fetajuustolla takaavat herkullisimman maun.

Ainekset 1 leipäkranssi, halkaisija n. 30-40 cm annosta

Juuri:
3
dl
turkkilaista paksua jogurttia
30
g
hiivaa (reilu ½ pkt)
1
rkl
hunajaa
Taikina:
1
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte:
150
g
tuorejuustoa
200
g
fetajuustoa
dl
kevätsipulisilppua (50 g)
½-1
dl
tuoretta basilikasilppua
2
oksaa tuoretta rosmariinia silppuna
½
dl
siemensekoitusta (auringonkukan-, kurpitsan ja pinjansiemeniä)
½
dl
kuivattuja karpaloita
Voitelu:
1-2
rkl
oliiviöljyä

Ohje

  1. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi. Liuota jogurttiin hiiva ja hunaja sormia apuna käyttäen. Lisää 1 dl jauhoseosta ja sekoita löysäksi velliksi.

  2. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.

  3. Alusta taikina lisäämällä juuritaikinaan suola sekä öljy ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee kimmoisaa ja sopivan kiinteää kaaviloida se taikinalevyksi.

  4. Kaaviloi taikina heti isoksi noin 30 x 60 cm:n levyksi. Levitä ensin tuorejuusto huoneenlämpöisenä levyn pinnalle kauttaaltaan. Murenna fetajuusto ja levitä se tuorejuuston päälle. Ripottele muut maustavat aineet levyn pinnalle. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta (kääretortun tapaan). Sulje saumakohta nipistäen hyvin yhteen.

  5. Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä keskeltä pitkittäin halki eli saat kaksi pitää taikinapötköä. Nostele leikattuja reunoja hiukan ylöspäin, jotta täytteet eivät valu pois ja kierrä nämä kaksi pitkää säiettä toistensa ympäri. Nosta kierre uunipellille leivinpaperin päälle ja muotoile ympyränmuotoon kranssiksi.

  6. Anna kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä hyvin.

  7. Voitele kranssi oliiviöljyllä ja paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

2 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.