Empanadat

Empanadas

Empanadat kuuluvat siihen pienilukuiseen leivonnaisten ryhmään, joiden keksimisestä ranskalaiset eivät ole yrittäneet omia kunniaa itselleen. Kysehän on eräänlaisesta liha, kala-, kasvis- tai hedelmätäytteisestä pasteijasta, jotka ovat erittäin suosittuja espanjankielisessä maailmassa. Leivonnaisen nimi tulee espanjan kielen sanasta empanar – kääriä, ja yleisesti sen kerrotaan olevan peräisin Espanjan luoteisosista. Ensimmäinen kirjallinen maininta empanadasta on vuodelta 1520, katalaaninkielisestä kokkikirjasta Libre del Coch. Aivan näin yksinkertainen empanadan historia tuskin kuitenkaan on.

Taikinahan on tunnettu jo muinaisen Egyptin ajoista, josta sen valmistamisen taito on levinnyt ympäri maailman. Jo viidennellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua oli antiikin Kreikassa modernilla periaatteella toimivia kaupallisia leipomoita. On melko helppo uskoa, että hyvin pian taikinan keksimisen jälkeen ovat ihmiset tunkeneet sen sisälle lähestulkoon kaikkea, mitä lähistöltä on sattunut löytymään. Jo vuoden 1000 jKr aikoihin Lähi-idässä tunnettiin sambosa (nyk. samosa), joka muistuttaa jo hyvin läheisesti empanadaa. Onkin hyvin mahdollista, että Iberian niemimaan eteläosia keskiajalla hallinneet maurit ovat esitelleet sambosansa nykyisille espanjalaisille, jotka ovat monen muun asian lailla omaksuneet sen kulttuuriinsa.

Melko lailla varmaa on kuitenkin se, että espanjalaiset veivät empanadansa valloitusretkiensä myötä Etelä-Amerikkaan, jossa se levisi laajalti ja sai toisistaan poikkeavia paikallisia muotoja. Argentiinassa se on tunnettu jo satojen vuosien ajan, jossa se on nykyisin äärimmäisen suosittu keskipäivän snack. Buenos Airesissa on melko mahdotonta viettää päivääkään kuulematta empanadan rasvaista kutsua. Argentinasta leivonnainen levisi sitten aikanaan useisiin muihin Etelä-Amerikan maihin, ennen kaikkea Chileen ja Venezuelaan. Itään suuntautuneilla kauppareissuillaan espanjalaiset toivat empanadansa myös Indonesiaan ja Filippiineille.

Tämä empanadan lyhyt historia auttaa ehkä ymmärtämään sitä, ettei ruokalajille ole mitään varsinaista oikeaa reseptiä. Taikinan koostumus vaihtelee maittain ja paikkakunnittain. Se voi olla vehnä- tai maissijauhoista, joskus keittobanaanista (plantaani), perunasta tai jamssista. Myös paistotavassa on eroja. Kun kaikissa muissa Etelä-Amerikan maissa ne yleensä paistetaan uunissa, niin Venezuelassa ne on tapana fritata. Myös täytteiden kirjo on laaja. Yleisimmin empanadojen sisältä löytyy naudan-, sian- tai kalanlihaa, oliiveja, sipulia ja rusinoita, mutta Chilessä niihin tungetaan jopa ostereita, Paraguayssa palmunydintä. Suomalaisessa ruokakulttuurissa empanadat ovat vielä harvinaisuus, mutta mikäänhän ei estä tekemästä kotimaista versiota paikallisista aineksista. Taikinan sekaan voisi hyvin sekoittaa kolmanneksen ruissihtijauhoja, täytteiksi muikkuja, poroa tai vaikka metsoa.  

Katso Empanadas-resepti tästä.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.