Voit leipoa itse voileipäkakkujen leivät, vähintään päivää ennen tarjoilua, mutta kätevintä on valmistaa leivät ajoissa ennen juhlia pakastimeen.

Voit käyttää voileipäkakkuun myös valmista vuokaleipää: valitse melko tiivistä vuokaleipää, jotta se kestää leikkaamisen pitkiksi viipaleiksi. Myös tumma vuokaleipä sopii tähän ohjeeseen.

Selvitä etukäteen, tarvitaanko erikoisruokavalioihin sopivia täytteitä ja hanki voileipäkakun täytteet sen mukaan. Käytä mielellään ainakin vähälaktoosisia raaka-aineita.

Mikäli erikoisruokavalioita on tiedossa, voit valmistaa toisen kakun tarpeen mukaisesti hieman eri täyttein. Merkitse kakut juhlapöytään niin, että ruokailijat tietävät niiden sisällön.

 

Ainekset 2 kpl isoa pitkää kinkkuvoileipäkakkua (n. 26 x 12 cm) annosta

Voileipäkakkujen leivät, halutessa itse leipoen:
4
dl
kotikaljaa, maitoa tai piimää
30
g
hiivaa (2/3 pkt)
2
rkl
siirappia
2
tl
suolaa
50
g
pehmeää margariinia tai voita
tai
2
kpl
valmista isoa vuokaleipää
Kostutus:
n.4
dl
lihalientä (1 rkl häränlihafondia + 4 dl vettä)
Tuorejuusto-kermaviiliseos (täytteeseen ja päälle):
400
g
tuorejuustoa
200
g
kermaviiliä
250
g
smetanaa
1
rkl
sitruunamehua
Muut täyteaineet:
300
g
savukinkkuleikettä
100
g
ilmakuivattua kinkkua
150
g
hillosipuleita + 2 rkl lientä
1-2
omenaa (200 g)
200
g
aurinkokuivattua tomaattia
½-1
dl
sitruuna- tai chilimajoneesia
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
nippu rucolan lehtiä
½
dl
tuoretta persiljaa
½
dl
tuoretta basilikaa
Koristelu:
½
annosta tuorejuusto-kermaviiliseosta
100
g
savukinkkuleikettä ja ilmakuivattua kinkkua
100
g
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
rucolanlehtiä
tuoretta persiljaa ja basilikaa

Ohje

Voileipäkakun leivät (voit leipoa ajoissa pakastimeen):

  1. Lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva sormin auttaen. Lisää siirappi, suola ja jauhoja vähän kerrallaan vaivaten taikinaan. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Alusta taikina hyvin.

  2. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi. 

  3. Jaa taikina kahtia ja painele ilmat pois taikinapaloista. Muotoile niistä pitkät vuoan (n. 26 x 12 cm) kokoiset taikinapalat ja asettele nämä voideltuihin pitkiin uuninkestäviin vuokiin. Kohota leipiä lämpimässä leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia. 

  4. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min kauniin ruskeiksi. Kumoa leivät pois vuoista melko kuumina, jotta ne irtoavat hyvin. Anna leipien jäähtyä kunnolla, mieluiten seuraavaan päivään. Säilytä jäähtyneet leivät muovipussissa jääkaapissa tai pakastimessa, kunnes kokoat voileipäkakut.

Voileipäkakun täyte:

  1. Vaahdota sähkövatkaimella kaikki tuorejuusto-kermaviiliseoksen aineet keskenään paksuksi vaahdoksi. Jaa seos kahtia ja laita reilu puolet täytteestä (5 dl) jääkappiin, josta se levitetään kakkujen päälle tarjoilupäivänä.

  2. Valmistele muut täyteaineet. Leikkaa kinkkuleikkeet pieniksi paloiksi. Hienonna hillosipulit pienemmiksi. Kuutioi omenat ja laita ne kippoon, johon laitat päälle hillosipulien lientä, jotta omenakuutiot eivät tummu. Kuutioi aurinkokuivatut tomaatit. Silppua rucola, persilja ja basilika hienoksi.

  3. Lisää kaikki edellä mainitut täyteaineet vajaaseen puoleen annokseen tuorejuusto-kermaviiliseosta.

  4. Leikkaa molemmat leivät vaakasuuntaan kolmeen tai neljään osaan. Aseta alin leipäviipale tarjoiluastialle ja kostuta leipäviipale kauttaaltaan lihaliemellä. Levitä päälle paksu kerros täytettä. Laita päälle seuraava leipäviipale. Täytä loput kerrokset samalla tavalla. Tee molemmat kaksi voileipäkakkua samalla tavalla tai käytä toisessa tarvittaessa erikoisruokavalioaineita.

  5. Kääri voileipäkakut voipaperiin tiiviiksi paketiksi ja nosta tekeytymään jääkaappiin yön yli. 

Voileipäkakun päällys, seuraavana päivänä

  1. Levitä tarjoilupäivän aamuna kuorruteseos lastalla ohuelti voileipäkakkujen päälle ja reunoille.

  2. Koristele voileipäkakut kauniisti kinkuilla, pienillä tomaateilla, rucolalla ja tuoreilla yrteillä. Säilytä enne tarjoiluhetkeä kakkukupujen alla viileässä.

 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.