Viktorian riisi eli Viktorian kiisseli

Viktorian riisi eli Viktorian kiisseli
3 t 10 min, josta valmisteluaika 30 min
  • Viktorian riisi on perinteisemmältä nimeltään Viktorian kiisseli, vaikka tässä ruuassa ei ole kyse kiisselistä, vaan pikemminkin vanukkaasta.
  • Pohjana tähän perinteiseen riisivanukkaaseen käytetään riisipuuroa. Voit käyttää myös tähteeksi jäänyttä puuroa, sitä tarvitaan n. 7,5 dl. Pohjaan voi käyttää myös ohrapuuroa.
  • Hyvä Viktorian riisi on hyytynyt pehmeäksi, sen ei siis kuulu olla kovaa ja lohkeavaa liivakkohyydykettä. Erilaisin kastikkein saat jälkiruoasta perinteisen, lasten mieleen olevan tai aikuisten makuun maistuvan.
  • Katso videolta, kuinka Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Jesse Kamras tekevät tämän herkullisen jälkiruoan.
6-8 annosta
Riisipuuro:
2dlvettä
1dlMyllyn Paras Puuroriisiä
6dlmaitoa
½tlsuolaa
Vanukkaaseen:
3kplliivatelehteä
½dlsitruunasta puristettua mehua
½dlsokeria
2tlvaniljasokeria
½dlkuorittua valkoista mantelirouhetta
dlsukaattia)
2-2½dlvaahtoutuvaa kermaa
Kastike:
marjasosetta, tomusokeria
Lisäksi:
lapsille kinuski tai laksritsikastiketta, aikuisille marjasoseen joukkoon likööriä

Valmistusohje

  1. Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua n. 5 min, kunnes neste on lähes imeytynyt riisiin. Lisää maitoa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna puuron kypsyä 35-40 min. Mausta lopuksi suolalla, anna jäähtyä.

  2. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi, puserra vesi pois. Kuumenna sitruunanmehu mikrossa tai kattilassa, sulata liivatteet kiehuvaan mehuun. Lisää huoneenlämpöiseen puuroon sokerit, mantelirouhe, (halutessa sukaatti) ja liivateseos.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi maustettuun riisipuuroon, puuro ei saa olla kuumaa tässä vaiheessa toisaalta ei myöskään niin kylmää, että liivate on jo kiinteyttänyt puuroa. Kaada seos heti irtopohjaiseen jäädykevuokaan.

  4. Vuoraa tarvittaessa vuoka kelmulla, mikäli et pysty painamaan hyytyneitä jälkiruokia muuten vuoasta ulos. Vaihtoehtona voit valmistaa hyytelön isoon lasiseen jälkiruokakulhoon, josta se tarjoillaan ilman kumoamista.

  5. Laita seos tekeytymään hyytelöksi kylmään vähintään 2 tunniksi. Tarjoile Viktorian riisi marjasoseen kanssa. Sihtaa pinnalle tomusokeria. Lapsille ja makeasta pitäville voi lisänä tarjoilla kinuski- tai lakritsikastiketta ja aikuisille voi marjasoseen maustaa liköörillä.

VINKKI: Voit käyttää Viktorian kiisseliin myös ohrapuuroa, silloin vanukas on toki tummempi väriltään, mutta täysjyväviljaa ja runsaskuituinen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (5)

Hei! Miksi liivatetta on kaikissa viktorian kiisselin ohjeissa? En pidä siitä. Äitini aikoinaan teki tämän herkullisen jälkiruuan ihan ilman liivatetta ja oli todella hyvää. Ja niin aion tehdä minäkin tänä jouluna.
Eihän sitä ole pakko laittaa. Tee niin kuin teet ei sitä tarvitse erikseen kommentissa julistaa.
Liivate tuo Viktorian riisiin vanukasmaisen rakenteen ja pitää sen muodossaan. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Miks joka paikassa on sitruunaa? Sama on suklaan kanssa. Meitä on paljon allergisia. Mikä on vaihtoehto näille?
Tähän reseptiin kuuluu perinteisesti sitruunaa, toki halutessaan sitruunamehun voi korvata jollakin muulla mehulla tai vaikka vedellä. Maku on tällöin erilainen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta