Leivo pakastepiparkakkutaikinasta annos pipareita, osa pipareista murskataan karkeaksi rouheeksi rahkan joukkoon, osa käytetään annosten päälle koristeeksi ja loput voi tarjoilla erikseen.

Piparien murustus onnistuu mainiosti perunasurvimella, painele pipareita kapeassa ja korkeassa astiassa, esimerkiksi mittakannussa, karkeaksi muruksi.

Voit säädellä rahkan koostumusta kerman määrällä. Mitä enemmän kermaa käytät, sitä kuohkeampi ja täyteläisempi rahkasta tulee.

Ainekset annosta

Piparit:
Rahkaseos:
1
dl
kuivattuja pehmeitä taateleita tai viikunoita
1
dl
kuivattuja papaija- ja/tai mangopaloja
1
dl
kuivattuja karpaloita
½-¾
dl
sitruunamehua tai sitruslikööriä (esim. Cointreau tai Limoncello)
2-3
dl
vispi- tai kuohukermaa (voi olla laktoositon)
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
300-500
g
maitorahkaa (1-2 tlk)
Koristelu:
hedelmäpaloja, pipareita

Ohje

  1. Pilko taateli tai viikunat pieniksi paloiksi. Laita hedelmäpalat ja karpalot maustumaan sitruunamehuun tai sitruslikööriin siksi ajaksi, kun piparitaikina sulaa ja leivot piparit.

  2. Sulata piparitaikina. Leivo siitä pakkauksen ohjeen mukaan haluamasi muotoisia pipareita ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Tarvitset rahkaan 150 g pipareita. Kauneimmat pienet piparit voi säästää koristepipareiksi piparirahka-annosten päälle.

  3. Vispaa kerma vaahdoksi sokerien kanssa, lisää joukkoon vatkaten rahka.

  4. Murusta 150 g jäähtyneitä pipareita karkeaksi muruksi, saat noin 3 dl murua. Sekoita ne rahkan joukkoon. Valuta hedelmäpaloista ylimääräinen neste pois ja lisää palat rahkan joukkoon.

  5. Jaa piparirahka jälkiruokamaljoihin, piparikuppeihin tai laita rahka tarjolle yhteen isoon tarjoiluastiaan.

  6. Voit myös pakastaa valmiin piparirahkan pakastuksen kestävissä annosvuoissa tai isossa kakkuvuoassa (esim. silikoni), jolloin saat valmistettua etukäteen jouluisia jäädykejälkiruokia pakastimeen. Kun tarjoilet jäädykejälkiruokaa, ota se pehmenemään jääkaappiin ennen tarjoilua (jäädykeannokset n. 20 minuuttia jäädykekakku n. 1 tunti ennen tarjoilua)

  7. Koristele piparirahka-annokset ennen tarjoilua kuivatuilla hedelmäpaloilla ja leipomillasi piparikoristeilla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.