Keitän veteen luomumannaryyneistä puuron ja sen jälkeen laitan jäiset / tuoreet marjat valmiiseen puuron, kuumennan kiehumispisteeseen sekoittaen ja annan vähän puuron jäähtyä. Lopuksi vispaan puuron vatkaimella ja kaikki vitamiinit säilyy mahdollisimman hyvin. Marjojen kuoria ei siivilöidä pois, vaan ne sekoittuvat vatkatessa. Maustan tarvittaessa luomu/ intiaanisokerilla ja on hyvää.
Nimimerkki luomuruuan ystävä ja vitamiinit talteen
Miksi vesi ja puolukat pitää keittää erikseen ensin ja vasta myöhemmin lisätään mannasuurimot? Itse laitan kaikki kolme samaan aikaan kattilaan. Ei tule takuulla paakkuja ja aikaa säästyy. Vain sokeri ja vähän suolaa lopuksi. Pieni suolalisäys vie veden "maun".
Mustamarja-aronian marjoista saa myös todella hyvää vispipuuroa. Sokeria tarvitaan ehkä vähän enemmän. Ja myös minä lisään marjapuuroihini hiukan suolaa makua pehmentämään.
Vispipuuro on ollut aina suosikkini. Viimeksi tein näin kokeilumielessä: puolukoi, mustikoi ja raparperii. Keitin ihan pehmeiksi ja siivilöin. Sitten mannasuurimoi, kanelia ja vanilliinisokerii. Annoin hiljaa kiehuu, välillä sekotin. Annoin jäähtyä ja vatkasin.
Mietin aina, että tarkoittaako ohjeissa mainittu marjamäärä yleensä jäisiä vai sulaneita marjoja? Sulaneinahan marjat painuvat kasaan marjoista riippuen enemmän tai vähemmän. Sulaneinahan marjoja tulee siis enemmän kuin jäisenä.
Piti vielä mainita, että litraan vettä laitan suurimoita hiukan kukkuran 1 dl.
Puuro jäähtyesään sakenee, mutta ei liikaa ja puurosta tulee tosi kevyttä ja
ihanaa vispattuna!
Mielestäni tästä reseptistä puuttuu mauan kannalta hyvin tärkeä: SUOLA!
Siis pieni ripaus suolaa vie veden maun pois.
Itse lisään kiisseleihinkin ripauksen suolaa! Sitä ei tietenkään laiteta niin paljon, että
puuro tai kiisseli maistuu suolaiselta.
3 dl puolukoita on aivan liian vähän vesimäärään verrattuna. Ei maistu miltään. Laitoin 4 dl ja hyvää tuli. Marjat kannattaa ehdottomasti siivilöidä pois!
Puolitin sokerin ja laitoin 4dl puolukoita.
Vispipuuro on ihana väli- tai iltapala, saa syödä niin paljon kuin tahtoo ilman huonoa omaatuntoa kun puolittaa sokerin määrän ja lisää marjoja enemmän. Nam!
Tein kerran pakastevadelmista, mutta käytin 6dl vadelmia ja vettä n.8dl. Rakenne onnistui. Ensi kerralla kokeillaan omenilla, luumulla tai mansikoilla. Mustikat käytettiin pakkasesta joten syksyyn menee kun marjametsässä saa taas ryömiä.