Tämä resepti sai kunniamaininnan Arjan Leivontanurkan Halloween-kuvakilpailussa vuonna 2012.

Ainekset 10:lle annosta

Suklaakakkupohja:
200
g
voita
2
dl
talous- tai fariinisokeria
rkl
vaniljasokeria
6
kananmunan keltuaista
200
g
tummaa suklaata
6
kananmunan valkuaista
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Vadelma-daimrouhe-mousse pääkallon sisällä:
3
dl
vispikermaa
150
g
mascarponea
2
isoa Daim-patukkaa
1
dl
tomusokeria
hömpsäys vaniljasokeria
3
kpl
liivatetta
200
g
suomalaisia pakastevadelmia kevyesti sulatettuina ja valutettuina
Suklaakreemi:
250
g
margariinia
75
ml
vettä
100
g
sokeria
30
g
kaakaojauhetta
Koristeluun:
2
marsipaanipötköä
tomusokeria
(kaakaojauhetta)

Ohje

  1. Aseta leivinpaperi uunipellille valmiiksi. Vaahdota voi ja sokerit omassa kulhossa. Lisää 6 keltuaista yksitellen. Sulata tumma suklaa mikrossa 30 sekunnin erissä, kunnes se on sulaa. Anna jäähtyä taikinan teon aikana.
  2. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi mutta kuohkeaksi massaksi - minä vatkasin ne käsin. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää voi-sokeri-keltuaisseokseen jäähtynyt suklaasula muutamassa erässä. Lisää kuiva-aineet myös muutamassa erässä ja sekoita sähkövatkaimella. Lisää valkuaiset ja vatkaa kevyesti. Kaada seos pellille ja tasoita nuolijalla tasaiseksi.
  3. Paista 175°C noin 20-40 minuuttia. Kun kakkupohja on hieman jäähtynyt, kumoa se toiselle leivinpaperille johon on ropsautettu hiukan sokeria.
  4. Liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Kerma vatkataan ja lisätään sokerit vatkauksen loppuvaiheessa. Daim murskataan blenderissä tms. karkeaksi murskaksi. Mascarpone ja daim-murska lisätään kermaan ja sekoitetaan tasaiseksi. Liivatteista puristellaan ylimääräinen vesi pois ja liivakot liotetaan pieneen kuumennettuun vesitilkkaan kattilassa.
  5. Kun liivate on sulanut, se lisätään ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen kermaseokseen. Daim-kermaa levitetään vadelmamehulla kostutetulle suklaakakkupohjille ja täytteen PÄÄLLE ripotellaan vadelmia. Vadelmia ei tarvitse mitään älytöntä kerrosta, ehkä reilu kymmenisen marjaa per kerros on riittävä.
  6. Kelmuta pyöreä, isokokoinen leivontakulho. Leikkaa kakkupohjalevystä n. 3-5 pyöreää läkkärää, joista pienin on halkaisijaltaan n. 15cm, seuraava 20cm ja isoin juuri sen kokoinen kuin valitsemasi leivontakulho. HUOM! Säästä seuraavalle päivälle pieni kulhollinen täytettä jemmaan, ja ylijäämäksi jäävät palat suklaakakkupohjasta.
  7. Aseta alin kakkupala astian pohjalle reunoja myötäillen. Kostuta kakkupohja vadelmamehulla ja täytä väli vadelma-daimmoussella. Tee samoin jokaisen välin kanssa kunnes pyöreä leinvonta-kulho on täynnä. Anna vetäytyä kylmässä yön yli.
  8. Valmista sokerivesi: kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri liukenee. Anna sokeriveden jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota margariini yleiskoneessa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, vatkaukseen menee n. 5 min aikaa. Lisää sokerivesi vaahdotetun rasvan joukkoon ohuena nauhana. Vatkaa kreemiä hetki vesilisäyksen jälkeen. Mausta kreemi kaakaojauheella, ja se on käyttövalmista.
  9. Kumoa leivontakulhossa vetäytynyt täytekakku pyöreälle kakkupahville jonka avulla luomusta on helppo liikutella. Voit leikata kakkupahvin esimerkiksi kartonkisesta muropakkauksesta tai vaikkapa kovamuovisesta muovitabletista, jos valmiita kakkupahveja ei löydy kaapista.
  10. Leikkaa kumotusta puolipallon muotoisesta kakusta kolmiulotteinen pientä sahalaitaista veitseä käyttäen ja koverra silmät, ja paina kuopista symmetriset vaikkapa kinder-munan puolikkaalla. Huomaathan, että pääkallon muodot saavat olla selkeästi näkyvillä jo tässä vaiheessa, sillä kreemi tasoittaa liian pienet uurteet sellaisiksi etteivät ne erotu.
  11. Muotoile edellisen päivän suklaakakkupohjan ylijäämäpaloista pääkallolle leuka, ja kokoa leuka kuntoon samalla tavalla kuin muukin täytekakku. Eli kostuta pohjapalat, ja laita väliin täytettä. Kuorruta pinta ohuesti kaakaokreemillä. Huom! Pinnan tulee olla mahdollisimman tasainen, sillä pienetkin kyhmyt näkyvät marsipaanin alta.
  12. Kaulitse marsipaani tomusokerin kanssa isoksi levyksi ja nosta kaulinta apuna käyttäen täytekakun pinnalle. Tasoita marsipaani käsin taputellen ja leikkaa alareunasta ylimääräinen marsipaanisoiro pois. Painele marsipaani varovasti silmän kuoppien ja muiden pääkallon muotojen myötäisesti.
  13. Loppusilauksen pääkallolle voit antaa tupsuttelemalla "ajan tomua" kaakaojauheella, pienellä siveltimellä levitys onnistuu kaikkein helpoimmin. Jos pääkalloon haluaa lisää eloa voi yksityiskohtia maalata mustalla, valkealla ja punaisella elintarvikevärillä.
Resepti:
Susanne Aalto

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.