Perinteiset omenaleivokset olivat suosittuja 1900-luvun puolivälissä sodan jälkeen, kun voita ja sokeria alkoi jälleen saada, ja oman sadon omenia tuli, mutta moni muu nykyajan raaka-aine vielä puuttui.

Ennen vanhaan leivoksiin kaaviloitiin itse lehtevä taikina ja keitettiin itse omenamarmeladi. Se oli paljon työläämpää. Nyt resepti on tehty isoon pakastetaikinalevyyn ja maukas herkku on täten melko vaivaton valmistaa.

Täytteenä on käytetty suurimmaksi osaksi omenamarmeladia, koska se kestää parhaiten paiston.

Ainekset 1 iso levy 25x35 cm, 20-30 leivosta koosta riippuen annosta

1
dl
sokeria
Väliin:
200
g
paistonkestävää omenamarmeladia
1
dl
itse tehtyä omenasosetta
1
tl
kanelia

Ohje

  1. Sulata taikinalevy ja avaa se sulaneena taitoksistaan auki. Ripottele pinnalle ½ dl sokeria ja kauli taikina puolet isommaksi n. 50 x 35 cm kokoon ja samalla siis ohuemmaksi sokerin kanssa. Jaa kaulittu levy kahtia eli 25 x 35 cm paloihin. Nosta toinen levyistä uunipellille leivinpaperin päälle, pistele pinta hyvin haarukalla ja paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.

  2. Sekoita sillä aikaa paistonkestävää omenamarmeladiin hieman itse tehtyä omenasosetta ja kanelia. Pistele toinen pöydälle odottamaan jäänyt levy haarukalla.

  3. Ota 10 minuuttia paistunut taikinalevy pois uunista ja levitä omenaseos nopeasti lastalla kuumalle taikinalevylle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta heti päälle toinen raaka puolikas kaulittua taikinalevyä ja ripottele tässä vaiheessa pinnalle vielä ½ dl sokeria ja jatka paistamista noin 10 min uunin alimmalla tasolla, kunnes pinta saa kiiltävän kauniin värin. Varo, että sokerinen pinta ei pala.

  4. Omenatorttulevy leikataan lämpimänä 6 x 6 tai 8 x 8 cm neliöiksi riippuen siitä tarjoatko pelkästään näitä vai jotain muutakin kahvipöydässä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.