Mikäpä olisikaan sen mukavampaa kuin olla ulkona mäessä tai ladulla, ja sen jälkeen nauttia mehevästä laskiaispullasta! Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.
Pullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa. Pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla 1600-luvun Saksassa. Se nautittiin silloin normaalisti maidon kera. Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan leipurioppilas, jota leipurimestari uhkasi raipan iskuilla. Oppilas säästyisi rangaistukselta, jos hän keksisi kaikkia muita paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipan iskuilta.
Ainekset 20 pientä tai 10 isoa annosta
Sydänpullat:
1
annos (5 dl nestettä) itse tehtyä Myllyn Paras Pullataikinaa
1
muna
1
dl
raesokeria ja mantelirouhetta
Väliin:
2
dl
vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
dl
maitorahkaa (1 tlk)
n.2
dl
mansikkahilloa
Ohje
Valmista ensin 5 dl annos pullataikinaa. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli kohonnut taikina isoksi, melko paksuksi (3 cm) levyksi kooltaan n. 60 x 40 cm.
Ota taikinalevystä melko isolla, halkaisijaltaan n. 10-12 cm sydänmuotilla sydämiä. Jos et omista muottia, tee sydämet veitsellä leikaten ja muotoillen. Voit myös leikata levyt neliöiksi tai kolmioiksi, mikäli sydämen muotoilu tuntuu liian vaikealta ilman muottia. Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä.
Anna pullasydämien kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa (n.1 tunti). Hyvä paikka on 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.
Voitele hyvin kohonneet pullat munalla, ripottele päälle raesokeria (ja mantelirouhetta). Paista 210-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin keltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsää eli älä paista pullia kuiviksi!
Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia ja laita väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit). Mikäli haluat isoja, reilunkokoisia laskiaispullia, älä halkaise pullia, vaan laita kaksi pullasydäntä päällekkäin ja väliin hilloa + kermarahkaa.
Nää on just näitä ideoita, jotka on aivan loistavia ja saa hakkaamaan omaa päätä seinään, että miten ihmeessä en itse tätä keksinyt. Meillä syödään ehdottomasti näitä sydänpullia tänä vuonna.
Nuorimman tyttäremme syntymäpäivillä on aina tarjottu laskiaispullia, mutta nyt on hänen ja 1v. poikansa synttärit 6 ja 7.2.2009, joten perinne jatkukoon, nyt sydämillä.
Ensinnäkin; totta vie, laskiaispullan voi leipoa sydämenkin muotoiseksi, tuleepa samanaikaisesti Ystävänpäiväleivonnaiset ja toiseksi; kerma-rahka-hillotäyte! saa tehtyä kevyemmän(kin) vaihtoehdon perinteisen tilalle.