Kotitekoinen pasta

Kotitekoinen pasta

Kaikille, joilla on intoa kokeilla itse jotain ihan uutta tai perheelle/pariskunnille viikonloppupuuhaksi. Taikina on helpoin valmistaa durumvehnäjauhosta, koska jauhossa on vähän venyvää sitkoa. Durumvehnäjauho on keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho ja jo durumjyvätkin ovat kovempia ja kuultavampia kuin vehnän jyvät (ei kasva Suomessa). Tee kotipasta kaulimalla, jos ei ole pastakonetta. Valmistuneen kotipastan voi keittää heti tuoreena tai kuivattaa. Keittäminen ei vie kuin hetken kiehuvassa vedessä, kuten tuorepastalla. Valmistamalla pastan itse voit muotoilla pastasta minkä muotoisia kuvioita tahansa. Pastataikinaan saa vaihtelua lisäämällä siihen esim. yrttejä, pippuria, basilikaa, chiliä jne. Kotitekoinen pasta on hyvää sellaisenaan oliiviöljyn tai voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Katso video ohjeen alta, miten tuorepastaa tehdään.

3-4 annosta
n.4½dlMyllyn Paras Durumvehnäjauhoja
n.1½-2dlvettä tai 3-4 munaa
2-3tlöljyä
(½-1tlsuolaa)

Valmistusohje

Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään neste, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min. Pastakoneella muotoiltavan taikinan ei tarvitse levätä ennen jatkokäsittelyä. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä taikinapyörällä nauhoja tai muoteilla pikkukuvioita tai tee itse lasagnelevyjä vuokaasi. Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Leikkaa pastalevy ohuiksi nauhoiksi tai haluamaasi muotoon. Anna pastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min. Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitetty pasta siivilään ja valuta vesi pois. Tarjoa kastikkeen ja juustoraasteen kera. Tuorepasta säilyy 3 - 4 päivää. Säilyvyyttä voi lisätä kuivaamalla muotoillut pastat 50 - 75-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Pastaa voi värjätä punaiseksi korvaamalla veden tai kanamunan tomaattisoseella tai lisäämällä joukkoon hieman hienonnettua punajuurta. Vihreää pastaa saa lisäämällä hieman hienonnettua pinaattia tai nokkosta. Pastataikinan voi maustaa esimerkiksi yrttimausteilla tai valkosipulilla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (22)

Huippu hyvää. Kannattaa tehdä.
Mikä on tällä reseptillä itsetehdyssä lasagnessa uunin lämpötila ja paistoaika?
Tuorepastasta valmistettua lasagnea paistetaan uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 30-45 min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Miksi pastataikina alkaa repeilemään, kun sen rullaa pastakoneen läpi? Tämä taphtuu jo, kun sitä rullaa toista kertaa isoimman aukon läpi. Vaikka pastan myttää taas palloksi ja vetää koneen läpi uudelleen, taikinalevy repeilee ja tekee aukkoja taikinalevyn keskellä. Mikä neuvoksi?
Taikinaan voisi kokeilla lisätä hieman vettä. Kuvailun perusteella taikina saattaa olla vähän liian kuivaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Miksi pastataikina tehdään pöydällä, eikö sitä voi tehdä astiassa?
Pastataikinan voi tehdä myös kulhossa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Miten tuorepasta kuivatetaan kotioloissa? Säilytetäänkö ja valmistetaanko sitä sen jälkeen samoin kuin kaupasta ostettua kuivapastaa?
Tuorepasta säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Säilyvyyttä voi lisätä kuivaamalla muotoillut pastat 50 - 75-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Kotioloissa kuivaaminen ei kuitenkaan vastaa pastatehtaassa tehtävää monivaiheista pastan kuivausprosessia, joten pasta tulee joka tapauksessa käyttää melko nopeasti valmistamisen jälkeen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Olen lukenut, että alkuperäisesti pasta tehtiin tattarijauhoista. Voinko kokeilla eri jauhoilla ja miten vapaasti. Kelpaako speltti, ohra, hirssi - ja luomujauhot yleensä.

Pages