Juuresleipä

Juuresleipä
1 t 40 min, josta valmisteluaika 25 min
 • Käytä leivässä haluamiasi juureksia tai valmista kaupan juuressosetta.
 • Kikherneet tuovat proteiinia leipään ilman maitotuotteita, kikherneitä myydään tölkeissä liemen kanssa. Tähän sopii mikä tahansa valmiste, mutta huomioi nesteen määrä, joka jauhetaan mukaan, onko siis kikhernetölkki 300 vai 400 g.
 • Jauha herneet sauvasekoittimella hienoksi liemineen, lisää seokseen vettä niin, että sinulla on ½ litraa löysää survosta. Kuumenna se kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa.
 • Kuumenna myös juuressoseet, yhteensä toinen puoli litraa, kädenlämpöiseksi.
 • Ohje on siis kooltaan 1 litran nesteeseen tehtävä hiiva-juuritaikina eli sitä on reilusti, joten valmiita leipiä/leipäsiä tulee paljon, jolloin niitä kannattaa pakastaa, koska itse leivottu leipä on parasta tuoreeltaan.
 • Samalla kertaa on taloudellista leipoa reilu määrä leipää. Toki voit tehdä myös puoli annosta, eli kaikkia aineksia tulee silloin taikinaan puolet.
1 litran taikina, josta tulee 2 uunipellillistä isoja leipäneliöitä (24 kpl) tai 3 vuokaleipää
Juuritaikina:
3-4dlkikherneitä liemineen (200 g/300-400 g)
1-2dlvettä
2dlpunajuurisosetta (200 g)
3dljuures- tai porkkanasosetta (300 g)
50ghiivaa (1 pkt)
2dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
2dlMyllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
Lisäksi taikinaan:
1rklsuolaa
1lMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
30grypsiöljyä
Pinnalle:
½-1dlMyllyn Paras Kauraleseitä

Valmistusohje

 1. Jauha herneet sauvasekoittimella hienoksi liemineen, lisää seokseen 1- 2 dl vettä niin, että sinulla on yhteensä ½ litraa löysää kikhernesurvosta. Kuumenna se kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa.

 2. Kuumenna myös juuressoseet kädenlämpöiseksi. Laita nämä isoon taikinakulhoon tai yleiskoneen isoon kulhoon. Liuota sekaan hiiva. Sekoita joukkoon 2 dl ruis- ja 2 dl täysjyvävehnäjauhoja niin, että saat löysän taikinajuuren, taikinaa ei tarvitse vaivata tässä vaiheessa. Anna taikinajuuren käydä leivinliinan alla lämpimässä paikassa (esim. taikinakulho kuumassa vesialtaassa) puoli tuntia niin, että seos alkaa kuplia.

 3. Lisää kuplivaan juureen suola ja alusta jauhoja käyttäen taikinaksi. Lisää öljy alustuksen loppupuolella. Taikinan tulee jäädä hyvin löysäksi. Älä laita enempää jauhoja kuin ohjeessa on kerrottu. 

 4. Kaada taikina heti 2 uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle paksuksi tasaiseksi kerrokseksi, tasoita pintaa öljytyllä kädellä. Tai kaada taikina 2-3 pitkänmalliseen öljyttyyn leipävuokaan, esim. silikoninen leipävuoka on kätevä. Voit toki tehdä esim. 1 pellillisen leipäsiä ja 1 ison vuokaleivän. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä, esim. 40-asteisessa uunissa tai lämpimän vesialtaan päällä.

 5. Leikkaa pellillä oleva taikina 3 x 4 ruudukkoon taikinapyörällä. Ripottele päälle kauraleseitä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min kauniin väriseksi.

 6. Jos teet vuokaleipiä, paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 20 min kauniin ruskeiksi.

 7. Halkaise leipäneliöt sämpylöiden tapaan, leikkaa vuokaleipä viipaleiksi. Nauti esim. kasvispohjaisen levitteen kanssa. Pakasta ylimääräiset leipomukset.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (7)

joo jäi vähän arvaukseksi tämä punajuuri ,raaka tai etikkassa
Reseptiin käytetään joko itsetehtyä punajuurisosetta tai kaupasta saatavaa valmista sosetta. Terv. Kuluttajaneuvonta
Tarkoitetaanko yhdellä "pellillisellä" 50 cm vai 60 cm leveään uuniin menevää peltiä?
Molemmat peltikoot käyvät. 50 cm uunin pellille tehtynä leivistä tulee vähän paksumpia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Kiva, tykkäisin tuosta mutta en halua käyttää vehnäjauhoja ! Miten suhteutan jauhot jos laita ruisjauhoja mutta mitä vehnän tilalle ?
Kuulostaa hyvältä, mutta menin kyllä ihan sekaisen tuon kikherneen määrän kanssa... 3-4 dl, 200g / 300-400 g eli paljonko? Valmista sosetta 1/2 litraa kuitenkin?
Kikherneitä liemineen tarvitaan tuo 3-4dl ja siihen lisätään vesi, joten valmista survosta se ½ litraa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta