Käytä leivässä haluamiasi juureksia tai valmista kaupan juuressosetta.

Kikherneet tuovat proteiinia leipään ilman maitotuotteita, kikherneitä myydään tölkeissä liemen kanssa. Tähän sopii mikä tahansa valmiste, mutta huomioi nesteen määrä, joka jauhetaan mukaan, onko siis kikhernetölkki 300 vai 400 g.

Jauha herneet sauvasekoittimella hienoksi liemineen, lisää seokseen vettä niin, että sinulla on ½ litraa löysää survosta. Kuumenna se kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa.

Kuumenna myös juuressoseet, yhteensä toinen puoli litraa, kädenlämpöiseksi.

Ohje on siis kooltaan 1 litran nesteeseen tehtävä hiiva-juuritaikina eli sitä on reilusti, joten valmiita leipiä/leipäsiä tulee paljon, jolloin niitä kannattaa pakastaa, koska itse leivottu leipä on parasta tuoreeltaan.

Samalla kertaa on taloudellista leipoa reilu määrä leipää. Toki voit tehdä myös puoli annosta, eli kaikkia aineksia tulee silloin taikinaan puolet.

Ainekset 1 litran taikina, josta tulee 2 uunipellillistä isoja leipäneliöitä (24 kpl) tai 3 vuokaleipää annosta

Juuritaikina:
3-4
dl
kikherneitä liemineen (200 g/300-400 g)
1-2
dl
vettä
2
dl
punajuurisosetta (200 g)
3
dl
juures- tai porkkanasosetta (300 g)
50
g
hiivaa (1 pkt)
Lisäksi taikinaan:
1
rkl
suolaa
30
g
rypsiöljyä
Pinnalle:

Ohje

  1. Jauha herneet sauvasekoittimella hienoksi liemineen, lisää seokseen 1- 2 dl vettä niin, että sinulla on yhteensä ½ litraa löysää kikhernesurvosta. Kuumenna se kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  2. Kuumenna myös juuressoseet kädenlämpöiseksi. Laita nämä isoon taikinakulhoon tai yleiskoneen isoon kulhoon. Liuota sekaan hiiva. Sekoita joukkoon 2 dl ruis- ja 2 dl täysjyvävehnäjauhoja niin, että saat löysän taikinajuuren, taikinaa ei tarvitse vaivata tässä vaiheessa. Anna taikinajuuren käydä leivinliinan alla lämpimässä paikassa (esim. taikinakulho kuumassa vesialtaassa) puoli tuntia niin, että seos alkaa kuplia.

  3. Lisää kuplivaan juureen suola ja alusta jauhoja käyttäen taikinaksi. Lisää öljy alustuksen loppupuolella. Taikinan tulee jäädä hyvin löysäksi. Älä laita enempää jauhoja kuin ohjeessa on kerrottu. 

  4. Kaada taikina heti 2 uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle paksuksi tasaiseksi kerrokseksi, tasoita pintaa öljytyllä kädellä. Tai kaada taikina 2-3 pitkänmalliseen öljyttyyn leipävuokaan, esim. silikoninen leipävuoka on kätevä. Voit toki tehdä esim. 1 pellillisen leipäsiä ja 1 ison vuokaleivän. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä, esim. 40-asteisessa uunissa tai lämpimän vesialtaan päällä.

  5. Leikkaa pellillä oleva taikina 3 x 4 ruudukkoon taikinapyörällä. Ripottele päälle kauraleseitä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min kauniin väriseksi.

  6. Jos teet vuokaleipiä, paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 20 min kauniin ruskeiksi.

  7. Halkaise leipäneliöt sämpylöiden tapaan, leikkaa vuokaleipä viipaleiksi. Nauti esim. kasvispohjaisen levitteen kanssa. Pakasta ylimääräiset leipomukset.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

5 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.