Patajuuresleipä tehdään nimensä mukaisesti uuninkestävässä padassa. Myös kattila sopii, mikäli siinä ei ole sulavia osia. 

Ohjeeseen on käytetty 1½ dl punajuurisosetta ja 1½ dl porkkanasosetta. Osta ne kaupasta valmiina tai keitä soseet itse juureksista. 

Pitkä, jopa 1 vrk kohotusaika tuo taikinaan parhaan maun, koska taikinaan alkaa muodostua raskitusta.

Hiivaa saa olla vähän, ¼–⅕ hiivapakettia riittää. 

Pataleipään ei vaivata sitkoa, taikina-ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Ainekset 1 pataleipä annosta

1
dl
vettä
10
g
hiivaa
3
dl
juuressosetta (porkkana + punajuuri)
2
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle:

Ohje

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon jääkaappikylmä juuressose, suola, siirappi, öljy ja graham- ja hiivaleipävehnäjauhot. Älä vaivaa taikinaa. Voit tehdä tämän suoraan pinnoitettuun uunipataan tai kattilaan. Laita kansi päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan ½–1 vrk:ksi. Pidempi kohotusaika antaa parhaiten makua leivälle.
  2. Kumoa taikina leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä taikinasta käsin leipä. Peitä se leivinliinalla, anna kohota puoli tuntia. Laita yhtä aikaa kannellinen uunipata (2–3 l) kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 asteeseen.
  3. Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä leivinpaperin avulla tulikuumaan pataan, leivinpaperi saa jäädä pataan. Vedä pinnalle koristeviiltoja terävällä veitsellä ja ripottele leivän päälle vähän jauhoja. Pane kansi päälle ja nosta pata leipineen uuniin kypsymään 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.
  4. Ota pata uunista ja nosta leipä pois leivinpaperin avulla. Älä peitä leipää leivinliinalla, leipään saa tulla rapea kuori.

VINKKI: Voit tehdä pataleivän pelkästään yhdestä soseesta, jolloin saat porkkanapataleivän tai punajuuripataleivän.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.