Patajuuresleipä

Patajuuresleipä
  • Patajuuresleipä tehdään nimensä mukaisesti uuninkestävässä padassa.
  • Myös kattila sopii, mikäli siinä ei ole sulavia osia. 
  • Ohjeeseen on käytetty 1½ dl punajuurisosetta ja 1½ dl porkkanasosetta. Osta ne kaupasta valmiina tai keitä soseet itse juureksista. 
  • Pitkä, jopa 1 vrk kohotusaika tuo taikinaan parhaan maun, koska taikinaan alkaa muodostua raskitusta.
  • Hiivaa saa olla vähän, ¼–⅕ hiivapakettia riittää. 
  • Pataleipään ei vaivata sitkoa, taikina-ainekset vain sekoitetaan keskenään.
1 pataleipä
1dlvettä
10ghiivaa
3dljuuressosetta (porkkana + punajuuri)
2tlsuolaa
2rklsiirappia
2rkloliiviöljyä
2dlMyllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
5dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
Pinnalle:
1rklMyllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja

Valmistusohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon jääkaappikylmä juuressose, suola, siirappi, öljy ja graham- ja hiivaleipävehnäjauhot. Älä vaivaa taikinaa. Voit tehdä tämän suoraan pinnoitettuun uunipataan tai kattilaan. Laita kansi päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan ½–1 vrk:ksi. Pidempi kohotusaika antaa parhaiten makua leivälle.

Kumoa taikina leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä taikinasta käsin leipä. Peitä se leivinliinalla, anna kohota puoli tuntia. Laita yhtä aikaa kannellinen uunipata (2–3 l) kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 asteeseen.

Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä leivinpaperin avulla tulikuumaan pataan, leivinpaperi saa jäädä pataan. Vedä pinnalle koristeviiltoja terävällä veitsellä ja ripottele leivän päälle vähän jauhoja. Pane kansi päälle ja nosta pata leipineen uuniin kypsymään 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.

Ota pata uunista ja nosta leipä pois leivinpaperin avulla. Älä peitä leipää leivinliinalla, leipään saa tulla rapea kuori.

VINKKI: Voit tehdä pataleivän pelkästään yhdestä soseesta, jolloin saat porkkanapataleivän tai punajuuripataleivän.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (18)

Voiko tehdä pataleipää gluteenittomista jauhoista? Onko kukaan kokeillut?
Pataleivän voi tehdä myös gluteenittomasta jauhoseoksesta. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko käyttää keitettyjä keittojuureksia soseutettuna?
Juureksia voi käyttää soseutettuna omien makumieltymysten mukaan. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Paljonko laitetaan kuivahiivaa jos tuorehiiva korvataan kuivahiivalla?
4 g kuivahiivaa vastaa 10 g tuorehiivaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Eikö leipään tule nesteeksi kuin 1 dl vettä?
Vettä tulee leipään 1 dl, myös juuressoseesta tulee taikinaan nestettä. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
MItä ihmettä se siirappi tekee leivässä, jossa makeutta tulee ihan riittävästi jo porkkanoista ja punajuurista. Ei leivän, eikä ruuankaan, pidä maistua karamellille.
Jos tekee taikinan suoraan pataan, onko tuo taikinan kumoaminen pois padasta tarpeellista ? Nimim. "Käsi paketissa"

Pages