Ruukkuleipä, no knead

Ruukkuleipä
3 t , josta valmisteluaika 10 min
  • Löysähköstä sekoitettavasta taikinasta syntyy vaivaamatta pehmeää leipää, jonka voi paistaa näyttävästi kuuman paistamisen kestävässä saviruukussa.

  • Savi(kukka)ruukun tulee olla uusi tai hyvin puhdas.

  • Ruukun sisäpinnalla tulee käyttää suojana leivinpaperia, jotta leipä ei tartu kiinni ruukkuun.

  • Vaihtoehtoisesti leivän voi paistaa muissa uuninkestävissä astioissa, esimerkiksi Arabian teemakulhoissa.

2-3 leipää
Taikina:
3dlvettä
3dlMyllyn Paras Kaurahiutaleita
tai Neljän Viljan Hiutaleita (n. 100 g)
2rklhunajaa tai siirappia
2tlsuolaa
2dlomenamehua
½pkttuorehiivaa (25 g)
dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (n. 330 g)
1dlkurpitsansiemeniä
Voitelu:
1tlrypsiöljyä

Valmistusohje

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se heti isoon kulhoon, lisää hiutaleet, hunaja tai siirappi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää mukaan mehu. Sekoita puulastalla, ja kun seos on kädenlämpöistä, liuota hiiva mukaan. Lisää jauhot ja siemenet erissä, vain sekoitus tasaiseksi taikinaksi riittää. Anna kohota lämpimässä noin 1–1½ tuntia liinalla peitettynä. Vaihtoehtoisesti valmistaa taikinan kylmään nesteeseen ja kohottaa taikinaa yön yli jääkaapissa.

  2. Vuoraa puhtaat ruukut tai muut uuninkestävät pikkukulhot leivinpaperilla ja öljyä ne. Jaa taikina niihin – täytä ruukusta noin 2/3. Anna kohota lämpimässä ainakin noin 1 tunnin liinalla peitettynä. Kohotettavan taikinan lämpö vaikuttaa kohoamisaikaan.

  3. Paista ensin 250 °C:ssa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia ja sen jälkeen noin 200 °C:ssa noin 20–25 minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaile sopivin lämpö ja aika oman uunisi mukaan. Jos leipien pinnat tummuvat liikaa, peitä ne foliolla. Kumoa leivät lämpiminä pois ruukuista.

VINKKI: Voit korvata kurpitsansiemenet muilla siemenillä tai muilla pienillä lisillä, esimerkiksi pähkinärouheella tai kuivatulla marjarouheella.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (12)

Voiko nämä tehdä metallisissa muffini vuoassa?
Voi tehdä myös muffinivuoissa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hei! Miten tulisi toimia, jos käyttää kuivahiivaa?
Kuivahiiva lisätään pieneen määrään jauhoja ja sekoitetaan taikinaan kuten ohjeessa. Kuivahiivaa käytetään reilu puoli pussia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Riippuu varmaakin minkä kokoisia sämpylöitä haluaa. Paistoin arabian teekupeissa ja hyvin onnistui. Vuorasin kupit leivinpaperilla. Ilman kuppejakin varmaan onnistuu. Kupissa tarjottu on tosin kattauksesta riippuen näyttävämpää/helpompaa.
Aikanaan savipadassa ruokaa valmistaessa piti saviastiaa liottaa vedessä ennen uuniin laittoa. Kukkaruukunko voi laittaa suoraan uuniin?
Kuulostaa hyvältä. Aion kokeilla heti kun olen hankkinut ainekset.
Tuon ruukun koko jää epäselväksi.
Hei, Öljytäänkö siis se leivinpaperi, jolla vuorataan ruukku? T. Helmi
Kyllä, leivinpaperi öljytään. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages