Löysähköstä sekoitettavasta taikinasta syntyy vaivaamatta pehmeää leipää, jonka voi paistaa näyttävästi kuuman paistamisen kestävässä saviruukussa.

Savi(kukka)ruukun tulee olla uusi tai hyvin puhdas.

Ruukun sisäpinnalla tulee käyttää suojana leivinpaperia, jotta leipä ei tartu kiinni ruukkuun.

Vaihtoehtoisesti leivän voi paistaa muissa uuninkestävissä astioissa, esimerkiksi Arabian teemakulhoissa.

Ainekset 2-3 leipää annosta

Taikina:
3
dl
vettä
2
rkl
hunajaa tai siirappia
2
tl
suolaa
2
dl
omenamehua
½
pkt
tuorehiivaa (25 g)
1
dl
GoGreen kurpitsansiemeniä
Voitelu:
1
tl
rypsiöljyä

Ohje

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se heti isoon kulhoon, lisää hiutaleet, hunaja tai siirappi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää mukaan mehu. Sekoita puulastalla, ja kun seos on kädenlämpöistä, liuota hiiva mukaan.
  2. Lisää jauhot ja siemenet erissä, vain sekoitus tasaiseksi taikinaksi riittää. Anna kohota lämpimässä noin 1–1½ tuntia liinalla peitettynä. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa taikinan kylmään nesteeseen ja kohottaa taikinaa yön yli jääkaapissa.
  3. Vuoraa puhtaat ruukut tai muut uuninkestävät pikkukulhot leivinpaperilla ja öljyä ne. Jaa taikina niihin – täytä ruukusta noin 2/3. Anna kohota lämpimässä ainakin noin 1 tunnin liinalla peitettynä. Kohotettavan taikinan lämpö vaikuttaa kohoamisaikaan.
  4. Paista ensin 250 °C:ssa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia ja sen jälkeen noin 200 °C:ssa noin 20–25 minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaile sopivin lämpö ja aika oman uunisi mukaan. Jos leipien pinnat tummuvat liikaa, peitä ne foliolla. Kumoa leivät lämpiminä pois ruukuista.

VINKKI: Voit korvata kurpitsansiemenet muilla siemenillä tai muilla pienillä lisillä, esimerkiksi pähkinärouheella tai kuivatulla marjarouheella.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.