Pataleipä tehdään nimensä mukaisesti uuninkestävässä padassa.

Leipätaikinaan sopivat mainiosti sienet. Tähän leipään on käytetty 1 litra suppilovahveroita, jotka on ryöpätty. 1 litrasta sieniä tulee 2 dl ryöpättyjä sieniä.

Käytä pataleipään vähän hiivaa, 10 g riittää yhteen leipään, siihen ei vaivata sitkoa, taikina-ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Pataleipää kohotetaan pitkään, jotta siihen saadaan paljon makua taikinaan muodostuvan raskituksen myötä.

Ainekset 1 pataleipä annosta

1
l
suppilovahveroita (2 dl ryöpättynä)
2
rkl
rypsiöljyä (esim. rosmariini) tai voita
1
dl
vettä
10
g
hiivaa
2
dl
omenasosetta
2
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa
Pinnalle:

Ohje

  1. Paista pinnoitetussa padassa tai uunin kestävässä kattilassa (2–3 l) rasvassa pilkotut suppilovahverot tai sulata siinä pakastetut ryöpätyt sienet. Ota pata pois liedeltä ja lisää kylmä vesi. Anna seoksen jäähtyä ja liuota sen jälkeen hiiva seokseen. Sekoita joukkoon omenasose, suola, hunaja ja kauraleseet sekä hiivaleipävehnäjauhot. Taikina saa olla hyvin löysää. Älä vaivaa taikinaa. Laita kansi päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan ½–1 vrk:ksi. Pitkä kohotusaika antaa leivälle hyvän maun.
  2. Kumoa taikina pöydälle tai leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä löysästä taikinasta käsin leipä. Peitä leipä leivinliinalla ja anna leivän kohota puoli tuntia. Pese pata. Laita kohotuksen kanssa yhtä aikaa uunipata kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 asteeseen.
  3. Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä käsin tai leivinpaperin avulla varovasti tulikuumaan pataan (jos käytät leivinpaperia, se saa jäädä pataan). Vedä leivän pinnalle muutama koristeviilto terävällä veitsellä ja ripottele päälle vähän leseitä. Pane uunin kestävä kansi padan päälle ja nosta pata leipineen uuniin alimmalle ritilätasolle kypsymään 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.
  4. Ota pata uunista ja nosta leipä pois varoen kuumaa pataa. Voit säilyttää leipää pinnoitetussa padassa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.