• 9.9.2011 vietettiin Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Omenapuupäivää. Tapahtumassa järjestettiin kaikille avoin omenapiirakkakilpailu.
  • Omenapiirakkakilpailussa oli kaksi sarjaa, yleinen sarja ja Hyvingiensis-omenalajikkeen sarja. Tuomarit saivat maisteltavikseen useita herkullisia piirakoita.
  • Hyvingiensis-koristeomenapuu on sekä Valtionrautateiden että Hyvinkään kaupungin nimikkokasvi. Tämän vuoksi olikin osuvaa järjestää oma sarjansa myös tästä nimenomaisesta omenalajikkeesta.
  • Hyvingiensis-sarjassa herkullisuus ja kekseliäs junakeksi-koristelu toivat tällä kertaa voiton.
  • Voiton vei Lea Bergströmin leipoma piirakka. 

Ainekset Piirakkavuoan halkaisija 23,5 cm annosta

Täyte:
Hyvingiensis-omenoita
sokeria
Pinnalle:
sokeria ja kanelia
piirakkataikinasta leivottuja minipikkuleipiä

Ohje

  1. Painele taikina piirakkavuokaan tasaisesti, vuokaa ei tarvitse voidella, koska taikina sisältää rypsiöljyä. Reunoille kertynyt ylimääräinen pohjataikina, pienen nyrkin kokoinen ”köntti”, kaulitaan kuten piparkakkutaikina piirakan koristeita (pieniä vetureita) varten.

  2. Kuori Hyvingiensis-omenasosetta varten pienet Rautatieomenapuun koristeomenat. Mittaa kattilan pohjalle puoli desilitraa vettä ja omenanpalat, keitä sokerin kanssa lähes soseeksi. Ei ihan hienoksi, sillä uunissa pienet palat pehmenevät lisää.

  3. Levitä sose piirakkapohjan päälle täytteeksi. Laita soseen päälle ohuesti kanelia ja hieman sokeria. Levitä sose piirakkapohjalle ja paista 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia.

  4. Kauli koristeita varten piirakkapohjasta jäänyt "köntti" esim. juna-piparkakuiksi, paista uunissa kypsiksi. Laita koristeet jäähtyneinä piirakan päälle. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

  5. Katso myös omenapiirakka kermaviilitäytteellä ja samalta sivulta löytyviä muita herkullisia omenapiirakan reseptejä.

Resepti:
Lea Bergström, muokannut Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

3 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.