Someleipuri Leenan mausteinen omenapiirakka on täynnä syksyn parhaita makuja: hapanta omenaa, makeaa vaniljaa ja oikein reilusti lempeitä mausteita. Ja mikä parasta – tämä piiras ei vaadi sokerileipurin otteita, vaan työtäsi helpottaa Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina.
Valmista omenatäyte hyvissä ajoin – vaikka jo leivontaa edeltävänä päivänä.
Kuori omenat, poista keskustat ja lohko paloiksi (n. 1,5 x 1,5 cm).
Laita palat kattilaan ja purista päälle sitruunamehu. Lisää mausteet, fariinisokeri ja vesi.
Kiehauta n. 10 min sekoitellen. Sammuta sitten liesi ja jätä omenat maustumaan.
Jos leivot piirakan jo samana päivänä, anna omenoiden jäähtyä kunnolla.
Pohja ja täyttö:
Ota Kauramurotaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tunti ennen leivontaa.
Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista uunin keskitasolla 10 min.
Sekoita vaniljarahka sekä kananmuna ja levitä sekoitus piirakkapohjan päälle. Jos haluat täytteeseen lisää makeutta, sekoita täytteeseen myös 0,5 dl sokeria.
Siivilöi jäähtyneestä omenatäytteestä ylimääräinen neste pois.
Levitä omenatäytteestä n. 7 dl rahkan päälle. Jätä loput tarjoiltavaksi piirakan “kylkiäisenä” tai kaurapuuron kaverina.
Kauratosca ja paisto:
Sekoita sulaan voihin kaurahiutaleet, sokeri ja vehnäjauhot. Levitä tasaisesti piirakalle.
Paista 175 °C uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes kauratosca saa kauniin värin.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön ja ylimääräisen omenatäytteen kera.
Kommentteja ja keskustelua