Inkivääriä, kanelia, neilikkaa – joulupipareissa maistuvat monenlaiset mausteet. Pipareiden leipominen ja koristelu on hauskaa puuhaa, johon koko perhe voi osallistua.

Moni muistaa lapsuudestaan pimenevät illat, jolloin kokoonnuttiin koko perheen voimin keittiön pöydän äärelle piparitalkoisiin. Oli sydämien muotoisia muotteja ja ihanan valkoista kuorrutetta, jota pursoteltiin kauniiksi kuvioiksi ruskeiden pikkuleipien pinnalle. Piparkakkutaikina tuoksui vastustamattomalta – taidettiinpa sitä maistella vähän raakanakin.

Joulupiparit valmistuvat joutuisasti Myllyn Parhaan piparkakkutaikinaohjetta seuraten. Jos aikaa on rajallisesti, voi taikinan ostaa valmiina kaupasta. Myllyn Parhaan Perinteinen Piparkakkutaikina ja Myllyn Parhaan vegaaninen Laktoositon piparitaikina ovat oivallisia vaihtoehtoja kiireiselle kokille.

Piparkakkujen koristeluajasta ei kuitenkaan kannata tinkiä! Mitäpä jos järjestäisitte tänä jouluna leikkimielisen kisailun? Kenen koristelema piparkakku on vuoden kaunein?

Vinkkejä pipareiden leivontaan

Piparkakkutaikinan makuyhdistelmä on hurmaava. Jotta taikina ehtii maustua kunnolla ja piparitaikinan rakenteesta saadaan oikeanlainen, kannattaa leipominen ajoittaa paistamista edeltävään päivään.

Mikäli kahvivieraiden joukossa on laktoosi-intolerantteja, voi voin ja kerman ostaa laktoosittomina. Kananmuna-allergikoille sopivan piparitaikinan saat, kun korvaat munat appelsiinimehulla.

Kun taikina on valmiina, on edessä kaulinta, muotoilu ja paistaminen. Tämä on monien lempipuuhaa! Kaupat pursuavat jos jonkinmoista piparimuottia, joita vaihtelemalla voi saada erinäköisiä pikkuleipiä. Kaulimiseen ja piparien muotoiluun voivat osallistua perheen pienimmätkin – piparitalkoot ovat hauska tapa viettää aikaa yhdessä.

Kun piparit ovat pellillä valmiina, on paistamisen aika. Pipareiden paistamiseen kuluu niiden paksuudesta riippuen 5-8 minuuttia. Paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana kuin porkkana – piparit palavat helposti.

Jäähtyneet piparit koristellaan joko itse tehdyllä tomusokerikuorrutuksella tai kaupasta saatavalla sokerivesikuorrutteella. Päälle voi ripotella vaikkapa nonparelleja. Sitten herkuttelemaan!

Vaihtoehtoja perinteisille piparkakuille

Suurinkin piparkakkujen ystävä voi silloin tällöin kaivata vaihtelua. Lemon curdilla, sitruunatuorejuustolla ja kookoshiutaleilla maustetut sitrustäytteiset piparkakut ovat raikas vaihtoehto perinteisille piparkakuille.

Amerikkalaistyyliset pipari-whoopiet ovat trenditietoisen piparkakkuystävän valinta. Lapsenmieliset syttyvät puolestaan leikkisistä piparisista cakepopseista tai kolmen taikinan nallepipareista.

Jos olet ennemmin suolaisen kuin makean ystävä, kokeile pipareiden yhdistämistä gorgonzolamousseen. Ja jos pidät joulupuuhastelusta, muistathan myös kauniit piparitalot, jotka ovat ilo paitsi makuhermoille, myös silmille.

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä