Makaronilaatikko ansaitsee oman merkkipäivänsä. Vuosittainen Myllyn Paras Makaronilaatikkopäivä symboloi yhteisöllisyyttä ja suomalaista hyvää perusarkea. Päivänsankaria juhlitaan joka vuosi 7. lokakuuta, jolloin maailman paras kotiruoka ja sen monet herkulliset versiot tuovat perheet ja ystävät yhteen nauttimaan yhteisestä ateriasta ja luomaan uusia perinteitä.

Suomalaisten suosituimpia ruokia on makaronilaatikko jauhelihasta munamaidolla. Laktoosittoman lihamakaronilaatikon saat käyttämällä lihalientä, laktoositonta maitoa tai kauramaitoa. Kuitupitoisemman makaronilaatikon valmistat tummasta makaronista. Voit korvata jauhelihan vastaavalla määrällä broilerin fileesuikaleita, kalafileesuikaleita tai kasviksia (esim. sipulia, porkkanaa, erilaisia kaaleja kuten kukkakaalia, paprikaa, kesäkurpitsaa jne.).

Voit valmistaa makaroonilaatikon myös pieniin voideltuihin annosvuokiin ja laittaa munamaitoon tuplasti munia, näin saat laatikolle kiinteämmän rakenteen. Kun annosmakaronilaatikot ovat jäähtyneet, kumoa ne tarjoilulautasille ja koristele hienosti "torni"-tyyliin, niin saat oikeat gourmet-annokset!

Tee kerralla enemmän, niin voit ottaa laatikkoa evääksi töihin tai lämmittää seuraavana päivänä ateriaksi.

Katso reseptin lopusta video, miten helposti perinteinen makaronilaatikko valmistuu.

Ainekset noin 4-6:lle annosta

400
g
jauhelihaa
1
iso sipuli
1-2
tl
suolaa
1
tl
currya
tl
valkopippuria
1
tl
paprikajauhetta
3
kananmunaa
7
dl
(laktoositonta) maitoa tai lihalientä (HUOM! Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä)

Ohje

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voit jättää makaronit myös keittämättä ja pääset näin helpommalla. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla paistamalla. Mausta kypsä jauheliha.
  2. Kaada kerroksittain makaroneja ja jauhelihaa voideltuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito (tai lihaliemi) ja kaada vuokaan. 
  3. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 1 tunti. Mikäli et esikeittänyt makaroneja, sekoita seosta kerran tai pari paiston alkupuolella/puolivälissä, jotta makaronit eivät jää painuneina vuoan pohjalle. 

VINKKI 1: Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä. 

VINKKI 2: Maidoton liha-makaronilaatikko valmistuu käyttämällä lihalientä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Katso videovinkit

Valmistusvideot

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.