Supermaukas ja vieläpä vegaani purilainen meksikolaisilla mauilla. Tortillalastut karkeasti murskattuna antavat kasvispihveille reteää rapsakkuutta ja suuntuntumaa. Ohje pelittää tarvittaessa myös lihaisasti: heitä taikinan sekaan jauhelihaa ja mausta koko hoito astetta reippaammin.
Ainekset 4 hampurilaista annosta
Burgerit:
1
pieni sipuli hienonnettuna
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2+2
rkl
oliiviöljyä
1
tlk/prk
kik-herneitä
3
vihreää chiliä hienonnettuna ja siemenet poistettuna
2
tl
juustokuminaa
1
tl
chilijauhetta
1
rkl
oreganoa
1
rku
korianteria hienonnettuna (myös varret)
iso kourallinen tortillalastuja
1
limen mehu ja kuori raastettuna
Lisäksi:
4
hampurilaissämpylää
2
syöntikypsää avokadoa viipaloituna
korianteria
Pico de Gallo:
2,5
dl
pieneksi kuutioitua tomaattia
1
pieni sipuli pieneksi kuutioituna
1
dl
pilkottua tuoretta korianteria
1-2
jalopenoa pieneksi pilkottuna
2
rkl
limemehua
ripaus
suolaa
1
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
Ohje
Vegeburgerit:
Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä (2 rkl) miedolla lämmöllä pehmeäksi ja läpikuultavaksi jatkuvasti sekoittaen. Älä ruskista.
Murskaa valutetut kik-herneet kulhossa karkeaksi massaksi. Lisää mukaan kuullotetut sipulit, vihreä chili, juustokumina, chilijauhe, oregano, korianteri, tortillalastut, limen mehu ja raastetut kuoret.
Muotoile massasta neljä tasakokoista pihviä. Jos taikina tuntuu liian kuivalta lisää hieman öljyä.
Kuumenna pannu ja lisää 2 rkl oliiviöljyä. Paista pihveihin hieman väriä molemmin puolin, pari minuuttia per puoli. Pienennä lämpöä, jos pinta näyttää ruskistuvan liian nopeasti.
Laita pihvit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Paahda sämpylät ja laita pihvi sekä lisukkeet väliin. Nauti heti.
Pico de Gallo:
Yhdistä kaikki ainekset ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Säilyy jääkaapissa pari vuorokautta.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen
Vinkit
Leivo itse hampurilaissämpylät, käytä nesteenä vettä niin koko annos säilyy vegaanisena, katso sämpyläresepti.
Maku oli kelpo ja voisin sen takia tehdä uudestaan. Mutta burgerit eivät pysyneet koossa koska reseptistä puuttui sidosaineita. Ei jauhoja, ei kananmunaa, ei korppujauhoa, ei kauraleseitä, tai muita aineksia joita perinteisesti käytetään kasvispurilaistaikinan pitämiseen koossa. Itse yritin pelastaa jo valmiin taikinan kikhernejauhoilla, mutta laitoin niitä liian vähän, joten pihvit murenivat palasiksi kun niitä yritti muotoilla pannulle. Laitoin ne siksi suoraan uuniin koska pellille ne jotenkuten sai kokoon. Sämpylöiden välissä ne eivät kuitenkaan pysyneet; hauraat burgerit putoilivat palasina lautaselle.