Sämpylät ovat tässä reseptissä valkoisten vehnäjauhojen sijasta leivottu sämpylä-, graham- ja hiivaleipäjauhoihin, lisäksi mukana on leseitä ja hiutaleita.

Itse tehdyillä hampurilaisilla saat vaihtelua valmiiksi ostettujen makuun.

Pihvit on tehty juurespohjaan.

Kesällä sipuli voi olla kesäsipulia varsineen, hienonna myös sipulinvarret taikinaan hyvin hienoksi.

Hyvä rakenteen ja valkuaisen antaja pihvitaikinassa on korppujauho ja härkäpapurouhe tai nyhtökaura.

Ainekset 8 kpl annosta

Kasvishampurilaissämpylät:
3
dl
kasvis- tai juuresmehua tai kefiiriä
25
g
hiivaa
2
tl
ruususuolaa
1
rkl
hunajaa
1
rkl
rypsiöljyä
Pinnalle:
½
dl
vettä
dl
GoGreen seesaminsiemeniä)
Kasvishampurilaispihvit:
2
dl
härkäpapugranolaa tai 250 g nyhtökauraa
3
dl
paksua maustamatonta jogurttia tai kaura- tai soijajogurttia
2
munaa
400
g
punajuurta ja/ tai porkkanaa
2
sipulia
5-7
valkosipulinkynttä
2
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
½-1
dl
tuoretta salviaa
3
rkl
rypsiöljyä
Hampurilaisen muut täytteet:
1
kesäkurpitsa
2
sipulia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rku tai rasia
vuonankaalia tai muuta pientä salaattia
½-1
rku
salviaa
n. 2
dl
kurkkurelissiä tai maustekurkkuviipaleita
majoneesia, sinappia
valmista hampurilaiskastiketta

Ohje

Hampurilaissämpylät:

  1. Leivo hampurilaissämpylät valmiiksi aiemmin, esim. samana tai edellisenä päivänä ennen syömistä.
  2. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon taikinakulhoon tai monitoimikoneen kulhoon. Liuota nesteeseen hiiva ja lisää suola, hunaja ja öljy. Alusta taikinaksi lisäämällä nesteeseen jauhoja vähitellen. Alustamisen voi tehdä käsin tai koneella. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa esim. lämpimässä vesialtaassa tai aurinkoisella ikkunalla.
  3. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 8 palasta. Pyörittele paloista sämpylöitä, aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille väljästi. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele sämpylöiden pinta vedellä, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10 –15 min.
  4. VINKKI: Voit tehdä tuplamäärän taikinaa: 6 dl:aan nestettä ja koko hiivapaketti (50 g). Leivo kaikki sämpylöiksi ja nauti osa niistä tavallisina sämpylöinä tai pakasta ne toista kertaa varten.

Kasvishampurilaispihvit:

  1. Sekoita korppujauhot jogurttiin, lisää munat ja anna turvota.
  2. Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat raastimen hienoimmalla terällä tai monitoimikoneella. Hienonna sipulit hyvin hienoksi. Paista ne pannulla nopeasti, lisää mukaan härkäpapua tai hienoksi hakattua nyhtökauraa ja paista vielä hetki. Mausta suolalla, pippurilla ja salviasilpulla. Ota pannu pois liedeltä. Sekoita paistettu seos turvonneeseen korppujauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä. Sivele pinnat öljyllä. Kypsennä kuumalla grilliparilalla tai öljytyllä folioalustalla 10–15 min. Tai paista pihvit 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min.

Hampurilaisen muut täytteet:

  1. Valmista hampurilaiset ennen tarjoilua. Leikkaa kesäkurpitsat paksuhkoiksi viipaleiksi ja sipulit paksuiksi renkaiksi. Sivele ne öljyllä. Paahda ne nopeasti grillissä molemmin puolin. Halkaise sämpylät ja paahda ne grillissä juuri ennen kuin pihvit ovat valmiit.
  2. Kokoa hampurilainen aloittaen kannesta eli nurin perin. Sivele sämpylän kannen leikattuun pintaan sinappi-majoneesia ja hampurilaiskastiketta, levitä päälle hiukan kurkkusalaattia tai maustekurkkuviipaleita, sitten paistettu kesäkurpitsaviipale, sipulirengas ja muutama lehti vuonankaalia ja salviaa. Nosta salaatin päälle kasvispihvi ja sulje hampurilainen painaen paloja hieman yhteen. Käännä valmis tuotos oikeinpäin. Nauti heti!
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.