Vadelma-sitruunaruudut

Vadelmasitruunaruudut
1 t 15 min, josta valmisteluaika 45 min

Vadelma-sitruunaruudut on valmistettu hieman Tuulomantorttujen tyyliin, mutta ovat kesäisempiä vadelmaisella kuorrutteella.

Leivostaikinassa on mukana valkosuklaata, joka antaa herkullista makua leivoksille.

Kuorrutusta on reilusti kahden kerroksen verran, ensin on sitruunatahnakerros ja sen päällä vadelmakuorrutekerros.

Vadelmakuorrutteen tulee olla tahnamaista ja sellaista, että se kaadettaessa pohjalle leviää itsestään tai korkeintaan lastaa tarvitsee käyttää vain vähän pinnan tasoitukseen.

Täyte on liian löysää, jos se ei pysy pohjan päällä, lisää tällöin tomusokeria. Jos olet epävarma, kokeile ensin yhteen kulmaan täytteen levitystä.

Mikäli tarjoilet vadelmaruutuja muiden tarjottavien ohella, leikkaa pieniä neliöitä. Annoksesta riittää näin isolle porukalle.

uunipellillinen, n. 25 neliötä (7x7 cm isot palat, jos pienempiä 4x4 cm, niin n. 50 kpl)
Leivostaikina:
125gvoita tai margariinia
100gvalkosuklaata
3munaa
dlsokeria
dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2tlleivinjauhetta
1kplsitruuna, n. 3/4 dl mehua
Vadelmakuorrute:
50gvoita
125gvadelmia
½dlsitruunamehua
n. 8dltomusokeria (n. 450 g)
Sitruunatäyte:
200gsitruunatahnaa (lemon curd, reilu ½ tlk)
Leivosruutujen päälle:
ohuita sitruunaviipaleita, tuoreita vadelmia, tomusokeria, sitruunamelissaa

Valmistusohje

  1. Sulata taikinaa varten voi kattilassa, paloittele valkosuklaapalat sulamaan kuumaan rasvaan. Sekoita kunnes seos on sulaa, ota pois liedeltä ja jätä jäähtymään.

  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos vuorotellen sitruunamehun ja sulan jäähtyneen rasva-valkosuklaaseoksen kanssa taikinaan. Kaada taikina isolle uunipellille (n. 30 x 35 cm) voidellun leivinpaperin päälle, levitä tasaiseksi. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Anna leivoslevyn jäähtyä.

  3. Sulata kuorrutetta varten voi kattilassa, lisää vadelmat ja anna kiehahtaa. Ota seos pois liedeltä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja lisää tomusokeria niin, että saat paksuhkon tasaisen punaisen tahnan.

  4. Levitä jäähtyneelle leivospohjalevylle ensin hyvin ohut kerros sitruunatahnaa. Kaada sen päälle vadelmakuorrute hieman lämpimänä niin, että kuorrute leviää kauniisti koko levylle, käytä apuna tarvittaessa kuumaan veteen kastettua lastaa. Kun kuorrutus on kovettunut, leikkaa levy neliöiksi terävällä veitsellä. Jos kuorrute tarttuu veitseen, puhdista ja kostuta veitsi välillä kuumassa vedessä.

  5. Koristele vadelmaneliöt juuri ennen tarjoilua ohuin sitruunaviipalein, vadelmin ja halutessa sihtaa päälle tomusokeria.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)