Soija, sake, mirin ja sokeri muodostavat mahtavan teriyaki-kastikkeen perustan Japanissa. Länsimaissa kastikkeen perusreseptiin lisäillään surutta kaikkea mahdollista: valkosipulia, chiliä, inkivääriä, ananasmehua, hunajaa, maissitärkkelystä... Kanan ja riisin kanssa on tapana tarjota erilaisia etikkapikkeleitä. Erityisen hyvää on suussa herkullisesti rouskuva retikkapikkeli.

Ainekset 4:lle annosta

8
broilerin luutonta ja nahatonta reisipalaa viipaloituna (paistileike)
½
dl
kasvisöljyä
teriyaki-kastiketta (tks. ohje alla)
Keitetty riisi:
1
tl
suolaa
Teriyaki-kastike:
1
dl
sakea
1
dl
miriniä
1
dl
soijakastiketta
2
rkl
sokeria
Retikkapikkeli:
500
g
valkoretikkaa
1
rkl
merisuolaa + 1 rkl kiekkojen hikoiluttamiseen
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
1
dl
riisietikkaa

Ohje

  1. Renssaa reisipaloista mahdolliset roippeet pois ja pyörittele palat vehnäjauhoissa.

  2. Lämmitä öljy pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä.

  3. Paista palat pannulla kauniin ruskeiksi.

  4. Lisää teriyaki-kastike pannulle ja paista pari kertaa paloja kääntäen, kunnes kastike alkaa tiivistyä rakenteeltaan siirappimaiseksi.

  5. Tarjoa keitetyn riisin ja pikkeleiden kera.

Teriyaki-kastike:

  1. Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa.

  2. Säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.

Keitetty riisi:

  1. Huuhdo riisit siivilässä varovasti käännellen kylmässä vedessä ja vaihda vesi. Toista tämä vaihe kolmesti, kunnes samea huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.

  2. Laita valutettu riisi kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä. Anna riisin liota 30 minuuttia. Kaada vesi pois.

  3. Lisää kattilaan 4 dl kylmää vettä ja suola. Kuumenna. Kun vesi alkaa kiehua, peitä kattila kannella, pienennä lämpöä ja anna hautua erittäin miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

  4. Ota kattila pois lämmöltä ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Nostele kuuma riisi kuohkeaksi lastan avulla. Mausta suolalla.

Retikkapikkeli:

  1. Kuori ja viipaloi retikka ohuiksi kiekoiksi. Suolaa ja anna hikoilla pari tuntia.

  2. Mittaa 1 rkl suolaa, sokeri, vesi ja etikka kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan nesteeseen. Anna jäähtyä.

  3. Purista viipaleista vettä pois mahdollisimman paljon. Laita viipaleet astiaan tai suljettavaan muovipussiin. Lisää jäähtynyt pikkelöintiliemi ja anna maustua jääkaapissa 2-3 päivää.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.