Syksyn satokausi tarkoittaa ihania juureksia! Näiden rapsakoiden herkkujen innoittamana myös #Someleipurit2022 Piia Hjelt (@ihan_ite_) leipoi satokausipiiraan, joka on kuin unelmien kukkakimppu. Reseptissä maistuu monet mahtavat juurekset yhdistettynä voimakkaaseen vuohenjuustoon ja lempeään turkkilaiseen jogurttiin.

Piian kotona ei tavallisesti syödä paljoa kovin kasvisruokaa, vaan tuoreet kasvikset syödään kypsentämättä. Nyt Piia on kuitenkin innostunut käyttämään kasviksia myös leivonnassa, ja se näkyy myös tässä taidokkaassa reseptissä.

"Suomalaisista kasviksista suosikkejani ovat ehdottomasti 'raaka' kaali ja lanttu. Niitä pilkon ohuiksi suikaleiksi ja napostelen ihan sellaisenaan tai kermaviilidipin kanssa."

Ota Piian resepti testiin ja pelasta sinäkin kotimaiset juurekset piirakkaan!

Ainekset 8-10 annosta

Piirakkapohja:
Juurekset:
1–2
punajuurta
½-1
bataatti
2
porkkanaa
½
myskikurpitsa
4
valkosipulinkynttä
basilikaa
timjamia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Muut täytteet:
400
g
vuohenjuustoa
n.150
g
turkkilaista jogurttia
pippuria
suolaa
½
kesäkurpitsa
(kananmuna voiteluun)

Ohje

Juurekset:

  1. Laita uuni lämpeämään 175 °C asteeseen.
  2. Kuori ja halkaise juurekset. Leikkaa ne mandoliinilla tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi, pitkulaisiksi ja isohkoiksi viipaleiksi.
  3. Nosta juuresviipaleet leivinpaperilla tai foliolla vuoratuille uunipelleille (kukin erilliselle pellille). Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla, basilikalla ja ohueksi siivutetulla valkosipulin kynnellä.
  4. Peitä pellit alumiinifoliolla tummumisen ja paahtumisen estämiseksi ja kypsennä uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes juuressiivut ovat pehmenneet mutta ovat vielä kiinteitä.
  5. Poista folio päältä ja anna jäähtyä.

Ruusukkeet:

  1. Ota kypsentämiäsi juuresviipaleita ja aloita kukan keskeltä. Rullaa viipale tiiviiksi spiraaliksi. Ota seuraava viipale ja kierrä se edellisen ympärille. (Voit tehdä ruusukkeista kirjavia käyttämällä eri juureksia tai yksivärisiä käyttämällä samaa juuresta kukassa.) Jatka kunnes ruusu on mielestäsi sopivan kokoinen. Laita ruusut sivuun odottamaan.

Pohjat ja täyte:

  1. Ota 2 taikinalevyä paketista ja anna sulaa. Muotoile levyt pieneen vuokaan sopivaksi reunoille nostaen tai nosta ne uunipellille. Jos teet ilman vuokaa, ota ylimääräinen levy sulamaan.
  2. Leikkaa vuohenjuustosta kovat reunat pois ja muussaa se käsin pehmeäksi. Lisää turkkilaista jogurttia vähitellen, jotta saat seoksen notkistumaan, mutta pysymään kiinteänä. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi lisätä mausteeksi myös yrttejä.

Kokoaminen:

  1. Laita uuni lämpiämään 225 °C asteeseen.
  2. Levitä pohjan päälle vuohenjuustomassa. Alle voit laittaa halutessasi ohuen kerroksen juuresviipaleita. Jos teet pellillä, älä laita täytteitä aivan reunoille asti, vaan leikkaa ylimääräisestä pohjasta 4 suikaletta ja painele ne haarukalla hyvin kiinni reunoihin ja toisiinsa estämään täytteen valumista.
  3. Asettele ruusukkeet kimpun muotoon piirakan päälle. Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita siivuja ja tee niistä varsia ja lehtiä kimpun alaosaan.
  4. Voitele reunat halutessasi munalla.
  5. Paista paketin ohjeen mukaan noin 15–20 min, kunnes pohja on kullanrusehtava. Vinkki! Voit säästää kurpitsan siemenet ja käyttää niitä koristeena. Huuhtaise siemenet vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Pyöräytä oliiviöljyssä ja mausta suolalla. Paahda uunin yläosassa 175 °C asteessa noin 10–15 min, kunnes siemenet ovat rapeita.

VINKKI: Ruusujen määrää ja lempimakuja kannattaa miettiä jo ennen piirakan tekoa. Juuresten määrä riippuu niiden koosta. Kaikkia viipaleita ei saa käytettyä ruusukkeisiin, sillä osasta tulee liian pieniä ja osa saattaa tummua tai kuivua uunissa. Ylijäämää voi hyödyntää osin piirakassa halutessaan.

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2022 Piia Hjelt

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.