Runebergin kakku

Runebergin kakku
4 t , josta valmisteluaika 40 min
  • Tiesitkö, että Runebergin torttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkujaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen, ja että nimi tulee siitä, kun Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.
  • Runebergin torttujen perinteisin muoto on muotteihin tehty leivonnainen. Aina näitä muotteja ei ole, jolloin kätevää on tehdä Runeberginkakku, josta jokainen saa hillosilmäisen palan.
  • Runebergintorttukakulle makua tuo runsas kostutus: laimenna manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia vedellä ja kostuta kakku sillä meheväksi.
  •  
  • Kannattaa kokeilla myös ihanan meheviä kevyitä runebergintorttuja!
8-10 palaa (1 pyöreä kakku, halkaisijaltaan 19-22 cm)
150gvoita tai margariinia
dlsokeria
2munaa
dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1dlMyllyn Paras Korppujauhoja
1dlkeksin tai piparin muruja (ja mantelirouhetta)
1dlkermaviiliä
1tlsoodaa
½tlmanteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia)
Kostutukseen:
n.2dlvedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia
Pinnalle:
200gpaistonkestävää vadelmamarmeladia
sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)

Valmistusohje

Voitele irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin sooda ja manteliuute ja lisää seos sekä voi-sokeri-munaseos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (n. 12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 cm:n päähän vuoan reunasta. 

Paista kakku 175 asteessa 30-40 minuuttia (vuoan halkaisijasta riippuen) uunin toiseksi alimmalla tasolla. Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku.

Koska hillo pulahtaa taikinan sisään, lisää jokaisen päälle kaunis nokare uutta hilloa. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille. Voit myös käyttää valmista sokerikuorrutetta tuubista. Anna kakun mehevöityä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (4)

Hei! Miten muokkaan reseptiä gluteenittomaksi?
Reseptin jauhot korvataan esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella ja keksimurut gluteenittomilla kekseillä. Leivittämiseen käytetään gluteenittomia korppujauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hei! Jos tekee GN 1/1 vuokaan tällä reseptillä niin riittääkö 2xohje? Teemme vanhuksille päiväkahville.
Mikäli kakusta haluaa suunnilleen saman korkuisen kuin ohjeen kakku, niin GN 1/1 vuokaan tarvitsee tehdä noin 4 x ohje. Terveisin, Kuluttajaneuvonta