Herkullisten Mansikka-marianne muropiiraiden päälle valmistetaan täytteeksi sitruunarahkasta tehty vaahto, johon lisätään Marianne-karkkirouhetta.
Kesäisten mansikoiden lisäksi leivoksiin sopivat hyvin vadelmat, kirsikat, mustikat, lakat/hillat, tyrni tai herukat. Sitruunarahka sopii raikkaana makuna karkin ja kauramurotaikinan kanssa.
Mikäli marjasurvos on kiinteää, kypsiä piiraspohjia voi kostuttaa erikseen esim. mehulla. Kokeile myös jäätelöllä!
Ainekset 4 pyöreää pientä piirasvuokaa (esim. silikoni tai folio, halkaisija n. 15 cm) tai 1 iso piirasvuoka, noin 8 annosta
mansikoita, vadelmia, kirsikoita tai muita marjoja
sitruunamelissan lehtiä
Ohje
Jaa sulanut taikina 4 osaan eli saat näin pohjat 4:lle piiraalle, painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti käytä koko taikina yhteen isoon piirasvuokaan. Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 10 min (isoa piirasta n. 15-20 min) kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.
Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja -rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja karkkirouheella.
Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla, vadelmilla, kirsikoilla tms. marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.
VINKKI: voit käyttää täytevaahdon tilalla appelsiinijäätelöä, jonka maustat karkkirouheella. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista ja koristele tuorein marjoin ja yrtein.
Mansikoita ei pidä pilkkoa/viipaloida, sillä niiden sisältämät ravintoaineet ovat arkoja valolle ja hapelle ja siten leikattuna mansikka voi menettää terveysetujaan.