School's out, time to eat some cake! #Someleipurit2022 Piia Hjelt (@ihan_ite_) juhlistaa perheensä kanssa joka vuosi kouluvuoden loppua jollain tapaa. Joinain vuosina he ovat käyneet jätskillä, ja välillä Piia on leiponut lapsille jotain herkkuja. Tänä vuonna on kuitenkin extrapaljon syytä juhlaan, sillä perheen esikoinen päättää peruskoulun. Juhlan kunniaksi Piia leipoi näyttävän kakun, jonka koristeissa överit on paremmat kuin vajarit.

"Hieman myöhemmin kesällä juhlimme "kesämiespäiviä", sillä molemmat poikamme ovat syntyneet kesällä. Olemme jo vuosia yhdistäneet synttärijuhlat tämän teeman alle. Heinäkuussa juhlistamme ainakin vielä kerran kakulla, sillä meillä on 20-vuotishääpäivä mieheni kanssa. Mutta mistäs sitä tietää, vaikka leipoisin kakkuja useamminkin – sillä aina on syytä juhlaan!"

Kakkujen leivonnassa Piiasta on kiva bongailla uusia juttuja ja testailla, osaako hän itse tehdä samantyylisiä. Joskus tämän leidin kakut onnistuvatkin yli odotusten, mutta joskus taas omat ideat lähtevät liian kovalle laukalle ja kakuista tulee kuulemma mitä sattuu! Tästä Piia ei kuitenkaan lannistu: "Mutta ei sen väliä, sillä leipominen on kivaa vastapainoa päivätyölleni. Juhliin tai muihin tärkeisiin tilanteisiin käytän kuitenkin aina luottoreseptejäni.

Ainekset noin 15 annosta annosta

Kakkupohja:
5
munaa (isoja, noin 55 g / kpl)
2
dl
(erikoishienoa) sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
prk
pitkulaisia, värikkäitä strösseleitä
Mousse:
6
dl
kermaa
250
g
mascarponea
2
dl
limutiivistettä
4
kpl
liivatelehtiä
värillisiä kovia karkkeja murskattuna
Kostutus ja kokoaminen:
vedellä laimennettua limutiivistettä
Marenkivoikreemi:
n. 5
kananmunan valkuaista (= 160 g)
3
dl
sokeria
300
g
huoneenlämpöistä voita
tippa makuaromia ja pastaväriä haluttaessa
Valkosuklaa-drip ja koristelu:
140
g
valkosuklaa
1
dl
kermaa
tippa pastaväriä
makusi mukaan oikein överisti esim. karkkeja, donitseja, tikkareita, suklaata ja marenkeja!

Ohje

Kakkupohja

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla sekä voitele ja korppujauhota reunat.

  2.  Laita uuni kuumenemaan 175 °C asteeseen.

  3. Mittaa jauhot ja leivinjauhe valmiiksi astiaan ja sekoita keskenään.

  4. Riko munat kulhoon ja mittaa sokerit päälle. Vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

  5. Sihtaa mittaamasi jauhot pienissä erissä nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon.

  6. Lisää lopuksi strösselit varovasti käännellen.

  7. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30–45 minuuttia, kunnes kakku on kypsä.

  8. Anna jäähtyä vuoassaan muutama minuutti ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään. Huom. Pohja kannattaa paistaa jo päivää tai paria aiemmin valmiiksi.

Mousse

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita tasaiseksi.

  3. Lisää limutiiviste ja sekoita. Voit myös jakaa moussen puoliksi ja maustaa eri mauilla.

  4. Kuumenna tilkka tiivistettä. Puristele vedet pois liivatelehdistä ja sulata nesteeseen.

  5. Sekoita liivateseos ohuena nauhana moussen sekaan koko ajan sekoittaen.

  6. Lisää lopuksi karkkimurska ja sekoita.

Kostutus ja kokoaminen

  1. Leikkaa pohja kolmeen osaan.

  2. Nosta yksi alin tarjoilualustalle, kostuta se ja laita puolet moussesta täytteeksi.

  3. Nosta toinen kerros päälle, kostuta ja levitä loppu mousse sen päälle.

  4. Nosta lopuksi kolmas kerros päälle ja kostuta.

  5. Nosta kakku jääkaappiin useammaksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään.

Marenkivoikreemi

  1. Mittaa valkuaiset ja sokeri puhtaaseen metallikulhoon. Nosta kulho kattilan päälle, jossa on pohjalla vähän vettä. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan saakka!

  2. Laita levy päälle ja anna vesihöyryn kuumentaa kulhoa. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin tai sähkövatkaimen pienimmällä teholla, kunnes sokeri on sulanut (sen huomaa, kun rahina kulhossa on loppunut tai puristamalla massaa sormien väliin).

  3. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa seosta noin 5–10 min, kunnes seos on jäähtynyt ja se on paksua ja kiiltävää.

  4. Jatka vatkaamista pienemmällä teholla ja lisää voi pienissä erissä.

  5. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, kunnes kreemi on sileää ja kuohkeaa.

  6. Lisää makuaromia – esim. vaniljaesanssia – maun mukaan vatkaamisen lopulla.

  7. Lisää haluamaasi pastaväriä ja sekoita se tasaiseksi nuolijalla.

Valkosuklaa-drip ja koristelu

  1. Nosta kakku jääkaapista. Kuorruta marenkivoikreemillä "murukerros" ohuelti ja nosta takaisin jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

  2. Tee lopullinen kuorrutepinta kakkuun. Pursota tai levitä marenkivoikreemiä kakun pintaan ja tasoita palettiveitsellä tai raapalla. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  3. Valmista drippi: Rouhi valkosuklaa kuumaa kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja kaada valkosuklaan päälle. Sekoittele tasaiseksi suklaan sulaessa ja värjää halutessasi. Kun drippi on hieman jäähtynyt, ota kylmä kakku jääkaapista ja lisää drip esim. pursotinpussilla tai lusikalla kakun reunalle, josta se valuu kauniisti. Voit nostaa kakun hetkeksi vielä kylmään, jotta drippi jähmettyy.

  4. Koristele ennen tarjoilua karkeilla, donitseilla, tikkareilla, marengilla.... Tässä kakussa överit on parempi kuin vajarit. :-)

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2022 Piia Hjelt

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.