Lohi-ohratto sopii ruoaksi hyvin sekä arkeen että juhlaan.
Ohratolla tarkoitetaan risottoa, joka on tehty riisin sijaan ohrasuurimoista.
Kypsennä ensin ohra ja mausteet, lisää kala ja pakastevihannekset vasta loppupuolella, jotta ne säilyttävät muotonsa.
Valitse värikkäitä pakastekasvisseoksia pimeään vuoden aikaan!
Ainekset noin 4:lle annosta
1-2
rkl
öljyä
1-2
sipulia (tai 3 valkosipulinkynttä)
1½
dl
kokonaisia ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
n.8
dl
vettä
1
kalaliemikuutio
½
tl
sitruunapippuria
n.300
g
(kirjo)lohta tai savukalaa suikaleina
200
g
kasvissuikaleita (1 pss pakasteena)
1
rkl
tilliä
suolaa
Ohje
Kuumenna öljy padassa. Kuullota siinä sipulisilppu, ohrasuurimot, vesi ja mausteet. Kun vesi on kiehahtanut, anna suurimoiden kypsyä n. 30 min.
Lisää lohisuikaleet, pakastekasvissuikaleet ja tarvittaessa hieman vettä. Anna kiehahtaa uudelleen. Noin 5 min kuluttua, kun kala on kypsää, ruoka on valmista. Mausta ja koristele tillillä.
Tämä on hyvä perussetti, josta on kätevä kehitellä uusia versioita. Esim. jos käyttää kanasuikaleita, kannattaa ne laittaa pataan jo sipuleiden mukana ja antaa kypsyä muiden ainesten kanssa ja tietysti maustaa maun mukaan.
Kokeiltu on myös possusuikaleita ja kidneypapuja chilisessä kasvisversiossa.
En ole kokeillut mutta näyttää mielenkiintoisen maukkaalta. Miksikähän ohra on kokenut "ylösnousemuksen" Suomessa vasta nyt, ainakin Strasbourgin EU-palatsin ruokalassa ohratto kuului annokseen jo reilu 10 v sitten.