Lähes aina sushien ohjeissa käytetään sushiriisiä. Mikäli sitä ei ole, voit käyttää riisinä tavallista puuroriisiä. Tulos ei ole aivan identtinen, mutta kuitenkin tarvittaessa näillä ohjeilla voit toimia.

Ennen riisien keittämistä pese ylimääräinen tärkkelys huolellisesti pois, jotta riisi ei puuroudu.

Käsittele riisiä muutenkin varovasti, pesu on helpointa tehdä isoa kulhoa apuna käyttäen, sillä siivilä rikkoo helposti riisinjyvien pinnan.

Huuhtelussa vesi vaihdetaan 8-10 kertaa. Kun vesi on lähes kirkasta, siivilöi riisi. 

Valmistaessasi kerrossusheja eli "sushi stack" -muotoja sushista vältyt sushien rullaamiselta etkä tarvitse rullausmattoa muotoiluun.

Halutessasi voit valmistaa Sushi stack -raaka-aineilla perinteisiä maki-rullia, jotka ovat kuvassa vasemmalla. Katso miten teet Maki-rullat tästä.

Ainekset noin 40 kpl annosta

Sushiriisi puuroriisistä:
9
dl
vettä
½
dl
riisiviinietikkaa
3
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
Riisin lisäksi:
1
kurkku
2-3
avokadoa
½
sitruunan mehu
n. 150
g
raakaa tai graavattua lohta
n. 150
g
raakaa tonnikalaa
5
norileväarkkia
50
g
piparjuuri- tai wasabitahnaa tai chilimajoneesia
1
rku
korianteria tai lehtipersiljaa
nippu kevät- tai ruohosipulinvarsia
Tarjoiluun:
soijakastiketta, inkivääriä, piparjuuri- tai wasabitahnaa

Ohje

  1. Huuhtele riisit isossa kulhossa kylmässä vedessä vaihtaen vesi lähes kymmenen kertaa niin, että huuhteluvesi on lopuksi kirkasta. Laita huuhdotut riisit kattilaan. Lisää 6 dl kylmää vettä. Kuumenna kiehuvaksi, anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Lisää loppu 3 dl vettä tarpeen mukaan. Riisiseos saa olla hyvin paksua, mutta varo turhaa riisin sekoittelua, jotta riisi ei puuroudu. Sekoita kuitenkin sen verran, että riisi kypsyy tasaisesti.

  2. Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola lasiin ja sekoita kunnes sokeri ja suola ovat täysin liuenneet. Hetken lämmitys mikrossa auttaa sulamista, älä kuitenkaan anna kiehahtaa. Nosta riisikattila levyltä ja anna vetäytyä hetki. Kaada riisit laakeaan kulhoon ja kaada etikkaseos kädenlämpöisten riisien joukkoon sekoittaen samalla. Peitä riisit ja anna jäähtyä kädenlämpöisiksi.

  3. Leikkaa pesty kurkku ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi avokadot ohuiksi viipaleiksi, sivele ne sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Suikaloi molemmat kalat ohuiksi leveiksi viipaleiksi. Halutessasi voit käyttää vain yhtä kalalajia. Leikkaa norileväarkista noin 4 x 4 cm neliöitä. Leikkaa sipulinvarret n. 4 cm:n pätkiksi.

  4. Kasaa kerrossushit. Aseta eri sushiaineksia päällekkäisiksi kerroksiksi värejä vaihdellen. Laita kurkkuviipale aina alimmaksi. Pinoa kurkun päälle sushiriisiä, 1–2 kahta kalatäytettä ja avokadoviipaleita, korianteria tai lehtipersiljaa sekä norilevyneliöitä niin, että susheista syntyy kauniita neliön mallisia kerrostorneja. Mikäli pidät valmiiksi mausteisista susheista, laita johonkin väliin piparjuuri- tai wasabitahnaa ja / tai chilimajoneesia.

  5. Koristele kerrossushit kevät- tai ruohosipulinvarsista muodostetuilla japanilaisilla merkeillä. Laita sushit kiinteytymään kylmään ainakin puoleksi tunniksi. Sushit säilyvät jääkaapissa n. 2 vrk. Voit pakastaa osan, jos kaikkia ei tule syötyä.

  6. Kun tarjoilet sushia, kata pöytään pienet lautaset, sushipuikot ja laita pikkukippoihin tarjolle soijakastiketta, inkivääriä, piparjuuri- tai wasabitahnaa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.