Uramaki, sushirullat nurinpäin kasvistäytteellä

Uramaki, sushirullat nurinpäin kasvistäytteellä
2 t 15 min, josta valmisteluaika 45 min

Nurinpäin käännetty sushi on versio tavallisesta maki-sushista eli kaikkein yleisimmästä sushimuodosta, sushirullasta.

Uramakissa riisi on sushin ulkopuolella ja levä sisäpuolella.

Uramakin valmistuksen apuna käytetään tuorekelmua.

Lähes aina sushien ohjeissa käytetään sushiriisiä. Mikäli sitä ei ole, voit käyttää riisinä tavallista puuroriisiä. Tulos ei ole aivan identtinen, mutta kuitenkin tarvittaessa näillä ohjeilla voit toimia.

Ennen riisien keittämistä pese ylimääräinen tärkkelys huolellisesti pois, jotta riisi ei puuroudu.

Käsittele riisiä muutenkin varovasti, pesu on helpointa tehdä isoa kulhoa apuna käyttäen, sillä siivilä rikkoo helposti riisinjyvien pinnan.

Huuhtelussa vesi vaihdetaan 8-10 kertaa. Kun vesi on lähes kirkasta, siivilöi riisi.

noin 50 kpl
Sushiriisi puuroriisistä:
5dlMyllyn Paras Puuroriisiä
9dlvettä
½dlriisiviinietikkaa
3rklsokeria
1rklsuolaa
Riisin lisäksi:
5norileväarkkia
n. 4dlseesaminsiemeniä
n. 200gvihreää keitettyä parsaa tai brokkoliinia
n. 200gkypsää myskikurpitsaa, bataattia tai keltaista porkkanaa
sriracha- tai chilikastiketta
Tarjoiluun:
soijakastiketta, inkivääriä, piparjuuri- tai wasabitahnaa

Valmistusohje

Huuhtele riisit isossa kulhossa kylmässä vedessä vaihtaen vesi lähes kymmenen kertaa niin, että huuhteluvesi on lopuksi kirkasta. Laita huuhdotut riisit kattilaan. Lisää 6 dl kylmää vettä. Kuumenna kiehuvaksi, anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Lisää loppu 3 dl vettä tarpeen mukaan. Riisiseos saa olla hyvin paksua, mutta varo turhaa riisin sekoittelua, jotta riisi ei puuroudu. Sekoita kuitenkin sen verran, että riisi kypsyy tasaisesti.

Kypsennä samaan aikaan erikseen täytteeksi tulevat kasvikset eli parsa tai brokkoliini ja myskikurpitsa, bataatti tai keltaiset porkkanat kypsiksi.

Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola lasiin ja sekoita kunnes sokeri ja suola ovat täysin liuenneet. Hetken lämmitys mikrossa auttaa sulamista, älä kuitenkaan anna kiehahtaa. Nosta riisikattila levyltä ja anna vetäytyä hetki. Kaada riisit laakeaan kulhoon ja kaada etikkaseos kädenlämpöisten riisien joukkoon sekoittaen samalla. Peitä riisit ja anna jäähtyä kädenlämpöisiksi.

Laita norilevälevy bambumattoalustalle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä päälle ½ cm:n kerros riisiä kostutetuin käsin painaen riisi tasaiseksi matolle. Ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä niin, että riisikerroksen pinnalla on tasainen kerros siemeniä. Levitä siemenien päälle painaen kelmu. Käännä varovaisesti kaikki ylösalaisin eli kelmupuoli siirtyy pöytää vasten ja bambumatto jää päällimmäiseksi. Poista matto, jolloin sinulla on leväpuoli ylöspäin ja riisi sen alla. Pese matto ja aseta se takaisin riisilevyn + kelmun alle.

Suikaloi kasvikset pitkiksi suikaleiksi. Painele levyyn muutamia senttejä levyn etureunasta keskelle päin (käärimissuunnasta katsottuna) pitkä vako kämmenen syrjällä ja levitä siihen suikaleet vieri viereen. Levitä päälle ohuelti sriracha- tai chilikastiketta. Pyöritä levy tiukalle rullalle. Jätä sauma lopuksi alaspäin.

Laita valmiit rullat jääkaappiin vetäytymään, mieluiten ainakin puoleksi tunniksi. Leikkaa kylmät rullat ennen tarjoilua n. 1½ cm:n viipaleiksi terävällä veitsellä, jota välillä kostutat kylmällä vedellä. Sushit säilyvät jääkaapissa n. 2 vrk. Voit pakastaa osan, jos kaikkia ei tule syötyä. 

Kun tarjoilet sushia, kata pöytään pienet lautaset, sushipuikot ja laita pikkukippoihin tarjolle soijakastiketta, inkivääriä, piparjuuri- tai wasabitahnaa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)