Sushi on japanilainen ruoka, jonka pääosassa on etikalla maustettu riisi. Sushin on tarkoitus miellyttää kaikkia aisteja, jonka takia maun lisäksi sen on oltava mahdollisimman kauniin näköinen. Susheja on erilaisia ja tässä reseptissä näytämme, miten maki-rullan valmistus onnistuu.

Maki on merileväarkkiin eli noriin kääritty sushi. Tästä ohjeesta valmistat susheja noin 5-6 henkilölle, joten pyydä koko poppoo rullailemaan!

Ainekset 5-6:lle annosta

6
dl
vettä
1
pkt
merileväarkkeja
2
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1
dl
riisiviinietikkaa
2-3
kurkkua
1
dl
GoGreen seesaminsiemeniä
Tarjoiluun:
soijakastiketta
wasabia
pikkelöityä inkivääriä

Ohje

 1. Mittaa riisi ja huuhtele sitä siivilässä viileällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Näin saat ylimääräisen tärkkelyksen pois, eikä riisi puuroudu sitä keittäessä.
 2. Siirrä huuhdeltu riisi kattilaan ja mittaa joukkoon vesi. Keitä riisiä noin 15-20 min, kunnes se on kypsää. Älä keitä täydellä teholla, sillä se voi tehdä riisistä helposti ylikypsää. Sushiriisin on tarkoitus olla tahmeaa, mutta silti jokainen riisinjyvä tulee erottua. Jos riisi on ylikypsää, jyvien rakenne rikkoutuu ja sitä on vaikeampaa käsitellä.
 3. Kun riisi on kypsää, siirrä se kattilasta laakeaan kulhoon.
 4. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola ja kaada seos hieman jäähtyneen riisin päälle. Sekoita ne riisin joukkoon hellästi, esimerkiksi lastalla leikkaavin vedoin, jotta riisin rakenne pysyy ehjänä. Anna riisin jäähtyä kädenlämpöiseksi. Jos riisi tuntuu kuivahtavan, laita päälle kostea keittiöpyyhe tai liina.
 5. Leikkaa kurkku pitkittäisiksi tikuiksi ja poista siemenet. 
 6. Levitä nori-arkki bambumaton päälle.
 7. Aseta norin päälle tasainen kerros riisiä, niin että se peittää noin puolet arkista. Kerroksen ei tarvitse olla kovinkaan paksu tai tiivis. Älä siis painele riisiä, jotta sen rakenne ei mene rikki. Ilmava kerros riisiä riittää. Jos riisi tarttuu sormiisi, kostuta niitä vedellä.
 8. Asettele puoleen väliin riisiä 1-2 kurkkutikkua ja ripottele sen päälle seesaminsiemeniä.
 9. Kääri maki-rulla bambumaton avustuksella niin, että levyn alareuna osuu siihen kohtaan, johon riisikerros loppuu. Voit kostuttaa noria hiukan, jotta se tarttuu itseensä paremmin kiinni. Maki-rullaa rullatessa, älä purista tai paina liikaa. Napakat ja varmat otteet ovat parhaimmat sushia tehdessä.
 10. Yhdestä maki-rullasta saat 10-12 palaa. Leikkaa palaset yhdellä varmalla liikkeellä ja pyyhi veistä kosteaan pyyhkeeseen tai liinaan tarvittaessa. Sushi-riisi on tahmeaa, joten se voi tarttua veitsen pintaan helposti. Kun veitsi on puhdas, on sillä leikkaaminen helpompaa. Paras veitsi sushien leikkaamiseen on tavallinen keittiöveitsi, joka on hyvin teroitettu.
 11. Tarjoile sushi soijakastikkeen ja wasabin kera. Jos tarjoilet eri makuisia susheja, voit nauttia palan pikkelöityä inkivääriä eri makujen välillä. Näin saat aina maistettua uuden maun mahdollisimman hyvin. Voit myös tarjoilla sushin kanssa vihreää teetä ja miso-keittoa.

Vinkki! Etikoissa on paljon eroja. Jos etikkaa on laimennettu vedellä, on riisin maku miedompi sushissa. Paras riisiviinietikka on mahdollisimman vähän laimennettua.

Resepti:
Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.