Piparkakkujen leipominen onnistuu ilman piparimuottejakin.
Tässä ohjeessa on käytetty valmista piparitaikinaa, mutta voit toki käyttää myös itse tehtyä piparitaikinaa.
Joulukuuset valmistuvat leikkaamalla taikinapyörällä tai veitsellä kaulitusta taikinasta kolmioita.
Kun leikkaat kolmiot aina toistensa viereen, ei jää ylimääräisiä kanttipaloja.
Koristele piparikuuset kypsinä kauniisti sokerivesikuorrutteella ja koristerakeilla. Täytä piparit vasta tämän jälkeen. Näin saat käytevästi pipareita vaikkapa myyjäiskahvilaan.
Kick-lakritsitoffeepaloja tai muita lakritsipaloja (n. ½ dl)
1
dl
mantelirouhetta
Ohje
Sulata piparkakkutaikina huoneenlämmössä. Kauli vähän sulanut taikina n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta 6 x 7 cm kolmioita terävällä veitsellä (n. 50 kpl). Aseta ne leivinpaperille. Jätä piparien väliin hieman tyhjää tilaa. Voit tehdä puoliin pipareista pienet aukot minimuoteilla tai veitsellä, jos haluat, että täyte näkyy niistä, kun piparit ovat valmiita.
Paista pipareita 200-asteisen uunin keskitasolla 6-9 minuuttia kauniin värisiksi. Ole tarkkana paistamisen kanssa, sillä piparit palavat helposti. Anna pipareiden jäähtyä.
Mittaa tomusokeri kippoon. Jos käytät munanvalkuaista, erottele valkuainen ja keltuainen. Sekoita tomusokeriin lusikalla 1 munavalkuainen tai vastaava määrä sitruunamehua. Sekoita kunnes seos on tasaista paksua purosettavaa sokerivesikuorrutetta. Sekoita tomusokeriin pieni määrä elintarvikeväriä, jolloin saat kuorrutteesta vihreää.
Taittele neliönmallinen iso leivinpaperi kolmioksi ja kierrä kolmio tötterönmalliseksi pursottimeksi niin, että suljet tötterön pitkän sivureunan taitellen yläreunasta.
Avaa tötterön leivinpaperien välistä kolo, josta ei ole reikää ulos ja kaada kuorrute siihen. Leikkaa saksilla pienen pieni reikä leivinpaperisen pursottimen päähän.
Pursota koristetta ohuena nauhana kauniisti piparikuusien päälle "joulunauhaksi". Asettele heti pursotuksen jälkeen koristerakeita kiinni pursotukseen. Ole tarkkana, että pursotus ei ehdi kuivua, ennen kuin laitat rakeet kiinni siihen.
Anna pursotuksen kuivua 15 minuuttia tai pidempään.
Valmista sillä aikaa täyte. Pilko lakritsi mahdollisimman hienoiksi kuutioiksi, lisää ne ja mantelirouhe tuorejuuston joukkoon.
Levitä täyte kahden piparin väliin, täytepipareita valmistuu ohjeella n. 25 kpl. Säilytä täytepipareita viileässä.
VINKKI: Voit käyttää pursotukseen kaupan valmiita sokerivesikuorrutteita, joita myydään tuubeissa.
Kommentteja ja keskustelua