Juustokakku piparimurupohjalla ja karpalo-suolakinuskikuorrutteella

Karpalo-kinuskikakku
4 t , josta valmisteluaika 1 t

Jouluisen juustokakun pohja valmistetaan herkullisen makuiseksi piparimuruista.

Leivo ensin joulupipareita piparitaikinasta. Kun leivot paketillisen pipareita, riittää niistä osa syötäväksi sellaisenaan. Voit käyttää kakun pohjaan myös jo aiemmin leipomiasi piparkakkuja.

Kun teet täytettö, vaahdota jokaisen munan jälkeen seosta sähkövatkaimella ainakin yksi minuutti ennen kuin lisäät seuraavan munan, jotta vaahdosta tulee kuohkeaa.

Tämä juustokakku paistetaan hitaasti uunissa, jotta se hyytyy tasaisesti.

Koska juustokakun pintaan tulee helpolla rakoja, jätä kakku uunin jälkilämpöön vähäksi aikaa. Luukkua voi tarvittaessa raottaa vähän.

Suola-kinuskikastikkeen voi valmistaa itse tai voit ostaa sitä valmiina.

1 juustokakku irtopohjavuokaan, halkaisija n. 24 cm
Piparipohja:
n. 200gMyllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (josta leivottu piparit)
tai Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (josta leivottu piparit)
100gvoita
Tuorejuustotäyte:
600gPhiladelphia-tuorejuustoa, voi olla laktoositonta
2dlranskankermaa, voi olla laktoositonta
2dlsokeria
½dlmaissijauhoja (Maizena)
4isoa munaa
½dlsitruunamehua
Suola-kinuskikastike:
2dlkuohukermaa, voi olla laktoositonta
2dlfariinisokeria
1rklvoita, voi olla laktoositonta
½+½tlsuolahiutaleita (sormisuolaa)
Päälle:
2-3dljäisiä karpaloita
annos suola-kinuskikastiketta

Valmistusohje

Sulata piparitaikina. Leivo siitä pakkauksen ohjeen mukaan pipareita ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Tarvitset juustokakkupohjaan n. 200 g pipareita. Loput piparit voi tarjoilla sellaisenaan.

Hienonna 200 g jäähtyneitä pipareita muruiksi perunasurvimella tai monitoimikoneella. Sulata voi. Sekoita nämä tasaiseksi massaksi. Taputtele se irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 6–8 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä viileässä.

Valmista sillä aikaa tuorejuustotäyte. Vispaa tuorejuuston sekaan ranskankerma, sokeri ja maissijauhot. Vatkaa munat yksitellen joukkoon, vispaa mukaan lopuksi sitruunamehu. Levitä tuorejuustotäyte pohjan päälle.

Paista juustokakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 50–60 minuuttia. Avaa sen jälkeen uunin luukku hetkeksi, ota uunista virrat pois ja anna kypsyä jälkilämmöllä vielä hetki tai jopa tunnin. Jos pidät kakkua uunissa pidempään, raota luukkua 2 cm auki esim. puulastan avulla.

Anna juustokakun jäähtyä ainakin 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakku tarjoilualustalle.  

Valmista suola-kinuskikastike. Keitä kerma ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa n. 20–30 minuuttia välillä hyvin sekoittaen, kunnes seos on kauniin väristä ja kastikemaista. Sekoita joukkoon vielä voinokare ja ½ tl suolahiutaleita, anna jäähtyä hieman. Levitä jäiset karpalot kypsän jäähtyneen juustokakun päälle. Valele päälle kinuskikastiketta ja ripottele pinnalle vielä muutama sormisuolahiutale. Tarjoile heti.

Vinkki: Voit tarjoilla halutessasi kuuman kinuskin ja jäiset karpalot molemmat omista tarjoiluastioistaan juustokakun kanssa. Vaihtoehtona voit käyttää valmista suolakinuskikastiketta tai lisätä valmiiseen kinuskikastikkeeseen varovasti suolahiutaleita.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)