Joulupiparit kuppeina ja kinuskimarjat

Joulupiparit kuppeina ja kinuskimarjat
  • Voit valmistaa piparikupit ajoissa, ne säilyvät pitkäänkin kuivassa huoneenlämmössä.
  • Kinuskikastike syntyy kätevästi mikroaaltouunissa, toki voit käyttää kaupan valmista kinuskikastikettakin.
  • Perinteisin marja kinuskin kanssa lienee karpalo, mutta myös puolukat ja herukat sopivat tähän hyvin.
  • Katso videolta, kuinka Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Jesse Kamras leipovat näitä ihastuttavia piparikuppeja.
15 kpl
1pktMyllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)
tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)
Kinuskikastike:
2dlkuohukermaa
dlfariinisokeria
½dlsiirappia
2rklvoita
1tlvaniljasokeria
Koristeeksi:
3dljäisiä marjoja, esim. karpaloita, puolukoita, herukoita
1dlmantelilastuja tai jouluisia nonparelleja

Valmistusohje

Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi eli ei liian ohueksi. Ota levystä isolla n. 10 cm halkaisijaltaan olevalla perinteisellä pipari- tai tähtimuotilla pipareita. Mikäli noin isoa muottia ei ole, tee piparit isolla juomalasilla. Asettele piparit muffinivuokiin, silikoniset muotit ovat parhaita, mutta myös 2 paperista sopii tähän. Myös metallisia pikkuvuokia voi käyttää, ne kannattaa voidella. Pipareita ei tule erikseen painella vuokiin vaan ne saa jäädä kevyesti vuokiin ”lepäämään”. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–7 min ajan. Anna piparikuppien jäähtyä ennen kuin irrotat ne muoteista. Tee se varovasti! Valmista kinuskikastike kätevästi mikroaaltouunissa. Mittaa kerma isoon (1½-2 l) lasi- tai keraamiseen kulhoon. Mittaa myös sokeri ja siirappi siihen. Kuumenna mikroaaltouunin täydellä teholla n. 4 min, kunnes seos kiehahtaa. Jatka sen jälkeen kuumentamista noin puolella teholla n. 7 minuuttia eli niin, että seos näyttää aina välillä kiehuvan, mutta ole koko ajan tarkkana, että seos ei nouse kulhon reunojen yli. Lisää kuumaan seokseen voinokareet ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki (2-3 min). Valuta kuumaa kinuskia 1-2 tl jokaisen piparikupin pohjaan, lusikoi päälle täysin jäisiä marjoja. Valuta marjojen päälle reilusti kuumaa kinuskia. Koristele heti mantelilastuin tai jouluisin nonparellein.

VINKKI: Voit koristella kinuskileivokset myös muodikkaasti vuorisuolarakeilla.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)