Kääretortusta saa loihdittua näyttävän kierteisen täytekakun. Ison rullan kääretorttukakku syntyy, kun torttulevystä leikataan suikaleita ja ne kierretään näyttävästi kakuksi. Tästä kääretorttukakusta on tehty talvinen ja se onnistuu esimerkiksi viikuna-, taateli- tai luumuhilloa käyttäen – myös koristeluun kannattaa satsata.

Kääretortun pohjana on muna-sokerivaahto, jota varten huoneenlämpöisiä munia ja sokeria vatkataan mieluiten sähkövatkaimella 5–10 minuuttia. Vatkattaessa munan proteiinit sitovat seokseen ilmaa ja näin muodostuu vaahtoa, jonka tilavuus kasvaa ja vaahto muodostuu ilmavaksi. Jääkaappikylmät munat kannattaa ottaa pöydälle valmiiksi mieluiten kaksi tuntia ennen leipomista, jolloin ne vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät munat.

Ainekset 1 kääretorttukakku, halkaisija n. 20 cm annosta

Kääretorttu
4
kananmunaa
dl
sokeria
½
dl
perunajauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria tai kardemummaa
Täyte
400
g
vanilja- tai sitruunatuorejuustoa
3
dl
viikuna-, taateli tai luumuhilloa (n. 300 g)
Kumottaessa
1
rkl
sokeria
Koristelu (halutessa)
n. 300
g
luumuja, viikunoita, taateleita tms.
granaattiomenansiemeniä, karhunvatukoita tmv.
(tomusokeria)

Ohje

  1. Nosta munat ajoissa huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja vaniljasokeri tai kardemumma omassa kulhossaan. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Riko toiseen puhtaaseen kulhoon munat ja mittaa sokeri mukaan. Vatkaa seos kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi (5–10 min). Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen, älä kolauta kulhoa tai vatkaimia. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista uunin keskitasolla 7–10 min kauniinväriseksi.
  3. Ripottele toiselle leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu sille ja vedä leivinpaperi varovasti irti, mutta jätä se vielä levyn päälle. Anna torttulevyn jäähtyä.
  4. Levitä torttulevylle ensin tuorejuusto ja sitten hillo tasaiseksi ohueksi kerrokseksi.
  5. Leikkaa levyn reunat suoriksi sahalaitaisella veitsellä ja leikkaa levy sen jälkeen noin 5 sentin levyisiksi suikaleiksi. Rullaa ensimmäinen kakkusuikale ja nosta rulla tarjoiluastialle. Kierrä loput suikaleet aina edellisen kierteen ympärille niin, että muodostuu aina vaan isompi kakku. Säilytä kakkua kylmässä/jääkaapissa.
  6. Koristele kakku hedelmälohkoilla ja siemenillä ja/tai marjoilla ennen tarjoilua. Halutessa voit sihdata päälle tomusokeria.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.