Tässä resepti tosi isojen juhlien ja tilaisuuksien kakkutarjoiluun. Huomaa että reseptissä on ilmoitettu ainekset yhteen kakkupohjaan ja kerroskakkua varten pohjien aineksia tarvitaan siis kolminkertainen määrä!

Juhlakakun näyttävyyttä saa helposti lisättyä pursottamalla kakun kuorrutetta, se ei ole vaikeata, voit vaikka opetella etukäteen pienemmällä kakulla tai piirakalla. Katso videovinkkejä kerman pursotukseen ohjeen alta.

Ainekset 40:lle annosta

Pohja (1 levy):
4
munaa
1
dl
tomusokeria
1
dl
hienoa sokeria
¾
dl
perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Kostutus:
1½-2
dl
vaaleaa mehua (esim. omena- tai raparperimehua) tai vaniljasokerilla maustettua maitoa
Täyte:
½
l
raparperihilloa (ohje alla) tai hedelmäsosetta
n.4
banaania tai persikkaa
½
l
mansikkasurvosta
n.½
l
mansikoita viipaleina
1
l
kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kermavalmistetta
1
kg
sitruuna- tai vaniljarahkaa (tai itse maustettua maitorahkaa)
Kakun päälle:
1-2
l
mansikoita
4
dl
mansikkamehua
Reunoille:
4
dl
kuohukermaa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enemmän)
Raparperihillo
500
g
raparperia
6
dl
hillosokeria
1
tl
vaniljasokeria

Ohje

  1. Ota raaka-aineet huoneenlämpöön ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Asettele leivinpaperi isolle uunipellille, voitele se. Tee 3 samanlaista isoa levyä, jotka toimivat täytekakun kolmena kerroksena.

  2. Vatkaa puhtaassa kulhossa sokerit ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää varovasti munavaahtoon. Kaada taikina uunipelille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.

  3. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla n. 6-8 min. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

  4. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. (Voit myös valmistaa kermarahkaa niin paljon, että sitä riittää myös kakun reunoille.)

  5. Laita ensimmäinen kääretorttulevy tarjoilualustan, esim. ison tarjottimen pohjalle. Kostuta lusikalla tai siveltimellä. Levitä kakkulevyn päälle raparperihilloa tai hedelmäsosetta sekä banaani- tai persikkaviipaleita ja sen päälle kermarahkaa.

  6. Nosta seuraava kääretorttulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja täytä mansikkasurvoksella, mansikkaviipaleilla ja rahkaseoksella. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen.

TEE PINTAA VARTEN MARJAHYYTELÖ:

  1. Valmista hyytelösokerikuorrutus kuumentamalla vesi kiehumispisteeseen ja sekoittamalla joukkoon hyytelösokeri. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä pari minuuttia.

  2. Asettele mansikat kokonaisina tai viipaleina kakun pinnalle. Lusikoi hyytelösokerilientä vähän kerrallaan marjojen päälle. Lusikoi nopeasti, jotta hyytelöliemi ei ehdi hyytyä. Jatka lusikoimista kunnes kaikki marjat ovat hyytelön peittämiä. Jos hyytelö hyytyy kattilassa ennen kuin ehdit lusikoida kaiken, kuumenna sitä hetki uudelleen.

  3. Pursota kerma-rahkavaahto kakun reunoille sekä pinnan ja reunan yhtymäkohtaan. Säilytä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. 

RAPARPERIHILLO:

  1. Valmista marmeladi. Puhdista ja pilko raparperit kattilaan, lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä n. 10 min.

  2. Anna jäähtyä viileässä mieluiten yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Voinko tehdä kakun etukäteen?

Voit tehdä kakun pintakoristelua lukuunottamatta edellispäivänä valmiiksi, kääriä sen tuorekelmuun (kakku pysyy mehevämpänä eikä ota hajuja jääkaapissa) ja koristella sen valmiiksi vasta juhlapäivänä. Täytekakun kokoaminen edellispäivänä ja sen lepääminen juhlapäivään tasoittaa kakun kosteutta, näin on myös helpompaa kontrolloida että kakusta ei tule liian kostea.

Jos kuitenkaan et ehdi koristella kakkua enää juhlapäivänä, tee se koristeluja myöten valmiiksi, mutta suojaa kakku tuolloin tuorekelmulla, joka on hammastikuilla kohotettu ympäriinsä irti kuorrutteesta.

Katso videovinkit

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

50 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.