Iso Juhlakakku

Iso Juhlakakku
  • Katso video vinkkejä kerman pursotukseen ohjeen alta.
40:lle
Pohja (1 levy):
4munaa
1dltomusokeria
1dlhienoa sokeria
1dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
tai Karkea Vehnäjauhoja
¾dlperunajauhoja tai maissitärkkelystä
1tlleivinjauhetta
Kostutus:
1½-2dlvaaleaa mehua (esim. omena- tai raparperimehua) tai vaniljasokerilla maustettua maitoa
Täyte:
½lraparperihilloa (ohje alla) tai hedelmäsosetta
n.4banaania tai persikkaa
½lmansikkasurvosta
n.½lmansikoita viipaleina
1lkuohukermaa tai vaahtoutuvaa kermavalmistetta
1kgsitruuna- tai vaniljarahkaa (tai itse maustettua maitorahkaa)
Kakun päälle:
1-2lmansikoita
4dlmansikkamehua
Reunoille:
4dlkuohukermaa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enemmän)
Raparperihillo
500graparperia
6dlhillosokeria
1tlvaniljasokeria

Valmistusohje

Ota raaka-aineet huoneenlämpöön ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Asettele leivinpaperi isolle uunipellille, voitele se. Tee 3 samanlaista isoa levyä, jotka toimivat täytekakun kolmena kerroksena. Vatkaa puhtaassa kulhossa sokerit ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää varovasti munavaahtoon. Kaada taikina uunipelille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.

Paista 220-asteisen uunin keskitasolla n. 6-8 min. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tee kermarahkaa niin paljon, että se riittää myös kakun reunoille. Laita ensimmäinen kääretorttulevy tarjoilualustan, esim. ison tarjottimen pohjalle. Kostuta lusikalla tai siveltimellä. Levitä kakkulevyn päälle raparperihilloa tai hedelmäsosetta sekä banaani- tai persikkaviipaleita ja sen päälle kermarahkaa. Nosta seuraava kääretorttulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja täytä mansikkasurvoksella, mansikkaviipaleilla ja rahkaseoksella. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen.

TEE PINTAA VARTEN MARJAHYYTELÖ: Valmista hyytelösokerikuorrutus kuumentamalla vesi kiehumispisteeseen ja sekoittamalla joukkoon hyytelösokeri. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä pari minuuttia. Asettele mansikat kokonaisina tai viipaleina kakun pinnalle. Lusikoi hyytelösokerilientä vähän kerrallaan marjojen päälle. Lusikoi nopeasti, jotta hyytelöliemi ei ehdi hyytyä. Jatka lusikoimista kunnes kaikki marjat ovat hyytelön peittämiä. Jos hyytelö hyytyy kattilassa ennen kuin ehdit lusikoida kaiken, kuumenna sitä hetki uudelleen. Pursota kerma-rahkavaahto kakun reunoille sekä pinnan ja reunan yhtymäkohtaan. Säilytä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. 

RAPARPERIHILLO: Valmista marmeladi. Puhdista ja pilko raparperit kattilaan, lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä n. 10 min. Anna jäähtyä viileässä mieluiten yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (6)

Tosi hyvä ohje ja monesti tehty :)
Olen isojen kakkujen kanssa tehnyt niin, että edellispäivänä kasaan ne mutta en vielä kuorruta, vaan taputtelen pintaan tiiviisti tuorekelmun. Kelmun läpi kakkua voi vielä muotoilla, ja se mehustuu tasaisesti eikä ota makuja. Kuorrutukset suunnitellaan ja valmistellaan niin, että ne on helppo iskeä pintaan just juhlan alla (pitää vain muistaa ottaa se kelmu välistä pois... ;) )
Olen tekemässä juhliin pari isoa kakkua. Kakut pitäisi tehdä edellisenä iltana. Näin isolle kakulle ei ole mitään kakkukupua, joten säilyykö kakku hyvänä ilman mitään suojaa jääkaapissa?
Kakkuun voi ilman suojausta tarttua muita hajuja ja makuja jääkaapista. Kermavaahto myös helposti kuivuu ilman suojausta. Kakkua voisi yrittää suojata esimerkiksi tuorekelmulla, joka tuetaan hammastikuin irti kermapinnasta. Terveisin kuluttajaneuvonta.
Voin suositella. Sain hyvää palautetta. Kiitos.
Näyttää mahtavalta!