• Luonnonyrteistä leivottavan juustokakun pohjana on käytetty tässä suolaista Pyöreä Piirakkataikinaa, mutta myös Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina sopii hyvin. Käytä kakkuun vain varmasti tuntemiasi hortia eli luonnonyrttejä, poimi ne puhtaasta paikasta.
  • Juustokakuissa kätevää on se, että ne voi valmistaa edellisenä päivänä kylmään hyytymään. Jos juustokakkujen leipominen on sinulle uutta, kannattaa kokeilla alkuun esimerkiksi klassista juustokakkuamme!
  • Koristele kakku kauniisti juuri ennen tarjoilua luonnonyrttienlehdillä tai -kukilla, esim. keväällä nokkosen tai käenkaalin kukilla ja kesällä siankärsämön tai maitohorsman kukilla.

Ainekset n. 12:lle, n. 23 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaan (n. 2 l) annosta

Pohja:
Kostutus:
½
dl
mantelimaitoa tai maitoa (makeuttamatonta tai vain vähän makeutettua)
Täyte:
7
liivatelehteä
½
dl
mantelimaitoa tai maitoa
1
l
hortaa (pientä nokkosta, vuohenputkea, ketunleipää eli käenkaalia, maitohorsmaa ja siankärsämöä)
4-5
valkosipulinkynttä
400
g
valkosipulituorejuustoa (2 rasiaa), kevytkin käy
200
g
maitorahkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
vaahtoutuvaa kermaa
Koristeeksi:
luonnonyrttejä ja -kukkia

Ohje

  1. Painele sulanut taikina leivinpaperin päälle (paperi jää irtopohjan ja reunojen väliin) irtoreunaisen kakkuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 15 min. Anna jäähtyä. Irrota pohja vuoastaan niin, että taikinapohja irtoaa, mutta laita se takaisin leivinpaperin päälle vuokaan, jotta saat siihen täytteen päälle. Kostuta pohja makeuttamattomalla mantelimaidolla tai maidolla. Pistele pohjaa hieman haarukalla, jotta kostutusneste imeytyy pohjaan.
  2. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 min, puristele vesi pois ja laita ne juomalasiin, johon mittaat päälle mantelimaidon tai maidon. Kuumenna seos kiehuvaksi esim. mikroaaltouunissa tai kaada seos kattilaan ja kuumenna varovaisesti niin, että liivatelehdet liukenevat maitoon.
  3. Kerää varmasti tuntemasi luonnonyrtit eli hortat ja puhdista ne. Laita hortat lävikköön ja kaada päälle kiehuvaa vettä, jolloin mm. nokkosen polte häviää ja hortat pehmenevät. Hienonna veitsellä hyvin hienoksi. Saat 2-3 dl pehmeää hortasilppua. Hienonna myös valkosipulinkynnet hyvin hienoksi. Laita nämä isoon astiaan, lisää tuorejuusto, rahka, mausteet ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se ja jäähtynyt liivateseos täytemassaan.
  4. Kaada juustotäyte heti vuoassa olevalle jäähtyneelle kostutetulle pohjalle, tasoita pinta. Hyydytä jääkaapissa muutama tunti tai mieluiten yön yli. 
  5. Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Koristele luonnonyrtein ja -kukin.

VINKKI: Voit käyttää hortakakkuun myös muita luonnonkasvien lehtiä ja -kukkia: esim. pientä pyöreälehtistä voikukkaa, valkoapilaa, poimulehteä, metsä- tai keto-orvokin kukkia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.