Itse tehdyillä hampurilaisilla saat vaihtelua valmiiksi ostettuihin hampurilaisiin.

Itse leivotuille vaaleille sämpylöille hampurilaissämpylämäistä rakennetta antaa durumvehnäjauho.

Muista kunnon sämpylöiden kohotus, taikinana ja varsinkin sämpylöinä.

Pihvien jauhelihassa on hyvä olla riittävästi rasvaa, sillä rasva tekee pihveistä mehukkaita. Alla olevan ohjeen sijasta voit käyttää luonnollisesti myös klassisten jauhelihapihvien reseptiä!

Kasaa hampurilainen ammattilaisen ottein – siis ”nurinpäin”, katso ohje!

Ainekset 8 kpl annosta

Hampurilaissämpylät:
3
dl
vettä
25
g
hiivaa
2
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
rkl
rypsiöljyä
Pinnalle:
½
dl
vettä
dl
seesaminsiemeniä)
Hampurilaispihvit 8 kpl:
800
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
dl
tuoretta timjamia tms. yrttiä)
Hampurilaisen muut täytteet:
2
tavallista tai punasipulia
2
kiinteää isoa tomaattia
½
dl
rypsiöljyä
1
rku
rapeaa salaattia, esim. frisee-salaattia
2
dl
sinappista kurkkusalaattia
dl
sinappia ja majoneesia tai valmista hampurilaiskastiketta
8
viip.
Cheddar- sulatejuustoa

Ohje

Hampurilaissämpylät:

  1. Leivo hampurilaissämpylät valmiiksi aiemmin, esim. samana tai edellisenä päivänä ennen syömistä.

  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaksi jauhoilla, vispaa jauhoja ensin puuharukalla, sen jälkeen vaivaa käsin tai yleiskoneella (taikinakoukku). Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa esim. lämpimässä vesialtaassa.

  3. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 8 palasta. Pyörittele niistä sämpylöitä, paina ne laakeiksi ja mataliksi kun asetat ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä. Voitele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min kauniin värisiksi.

VINKKI: Voit tehdä tuplamäärän taikinaa 6 dl:aan nestettä ja koko hiivapaketti (50 g). Leivo kaikki sämpylöiksi ja nauti osa niistä tavallisina sämpylöinä tai pakasta loput toista kertaa varten.

 

Hampurilaispihvit ja muut täytteet:

  1. Valmista hampurilaiset juuri ennen tarjoilua. Tee ensin pihvit. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön ja sekoita mausteet siihen käsin. Muotoile massasta kostutetuin käsin matalia pyöreitä pihvejä, paina niiden keskusta ohueksi, jotta ne eivät vetäydy palloiksi paistettaessa.

  2. Kypsennä pihvejä kuumassa grillissä n. 5 + 5 minuuttia molemmin puolin. Varo, että pihvit eivät pala. Voit käyttää paistoalustaa tai foliota grillatessa. Mikäli grilliä ei ole, voit kypsentää pihvit paistinpannulla tai 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.

  3. Leikkaa sipulit paksuiksi renkaiksi ja tomaatit paksuhkoiksi viipaleiksi. Sivele ne öljyllä. Paahda sipulirenkaita ja tomaattiviipaleita nopeasti grillissä molemmin puolin. Halkaise sämpylät ja paahda ne grillissä juuri ennen kuin pihvit ovat valmiit.

  4. Kokoa hampurilainen aloittaen kannesta eli nurinperin. Sivele sämpylän kannen leikattuun pintaan sinappi-majoneesia tai hampurilaiskastiketta, levitä päälle hiukan kurkkusalaattia sitten paistettu tomaattiviipale ja sipulirengas ja pari lehteä rapeaa salaattia. Nosta salaatin päälle grillipihvi ja sen päälle lopuksi juustosiivu, sulje hampurilainen painaen pohjapala kiinni juustoon. Käännä valmis tuotos oikeinpäin. Nauti heti!

VINKKI: Anna jokaisen ruokailijan koota ja maustaa hampurilaisensa itse mieleisekseen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

5 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.