Hampurilaiset grillissä

Hampurilaiset grillissä
  • Itse tehdyillä hampurilaisilla saat vaihtelua valmiiksi ostettuihin hampurilaisiin.
  • Itse leivotuille vaaleille sämpylöille hampurilaissämpylämäistä rakennetta antaa durumvehnäjauho.
  • Muista kunnon sämpylöiden kohotus, taikinana ja varsinkin sämpylöinä.
  • Pihvien jauhelihassa on hyvä olla riittävästi rasvaa, sillä rasva tekee pihveistä mehukkaita.
  • Kasaa hampurilainen ammattilaisen ottein – siis ”nurinpäin”, katso ohje!
8 kpl
Hampurilaissämpylät:
3dlvettä
25ghiivaa
2tlsuolaa
3dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
2dlMyllyn Paras Durumvehnäjauhoja
1rklsokeria
1rklrypsiöljyä
Pinnalle:
½dlvettä
dlseesaminsiemeniä)
Hampurilaispihvit 8 kpl:
800gjauhelihaa
1tlsuolaa
1tlrouhittua mustapippuria
dltuoretta timjamia tms. yrttiä)
Hampurilaisen muut täytteet:
2tavallista tai punasipulia
2kiinteää isoa tomaattia
½dlrypsiöljyä
1rkurapeaa salaattia, esim. frisee-salaattia
2dlsinappista kurkkusalaattia
dlsinappia ja majoneesia tai valmista hampurilaiskastiketta
8viipalettaCheddar- sulatejuustoa

Valmistusohje

Hampurilaissämpylät:

Leivo hampurilaissämpylät valmiiksi aiemmin, esim. samana tai edellisenä päivänä ennen syömistä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaksi jauhoilla, vispaa jauhoja ensin puuharukalla, sen jälkeen vaivaa käsin tai yleiskoneella (taikinakoukku). Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa esim. lämpimässä vesialtaassa.

Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 8 palasta. Pyörittele niistä sämpylöitä, paina ne laakeiksi ja mataliksi kun asetat ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä. Voitele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keksitasolla 10–15 min kauniin värisiksi.

Vinkki: Voit tehdä tuplamäärän taikinaa: 6 dl:n nestettä ja koko hiivapaketti (50 g). Leivo kaikki sämpylöiksi ja nauttia osan niistä tavallisina sämpylöinä tai pakastaa ne toista kertaa varten.

Hampurilaispihvit ja muut täytteet:

Valmista hampurilaiset juuri ennen tarjoilua. Tee ensin pihvit. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön ja sekoita mausteet siihen käsin. Muotoile massasta kostutetuin käsin matalia pyöreitä pihvejä, paina niiden keskusta ohueksi, jotta ne eivät vetäydy palloiksi paistettaessa.

Kypsennä pihvejä kuumassa grillissä n. 5 + 5 minuuttia molemmin puolin. Varo, että pihvit eivät pala. Voit käyttää paistoalustaa tai foliota grillatessa. Mikäli grilliä ei ole, voit kypsentää pihvit paistinpannulla tai 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.

Leikkaa sipulit paksuiksi renkaiksi ja tomaatit paksuhkoiksi viipaleiksi. Sivele ne öljyllä. Paahda sipulirenkaita ja tomaattiviipaleita nopeasti grillissä molemmin puolin. Halkaise sämpylät ja paahda ne grillissä juuri ennen kuin pihvit ovat valmiit. Kokoa hampurilainen aloittaen kannesta eli nurinperin. Sivele sämpylän kannen leikattuun pintaan sinappi-majoneesia tai hampurilaiskastiketta, levitä päälle hiukan kurkkusalaattia sitten paistettu tomaattiviipale ja sipulirengas ja pari lehteä rapeaa salaattia. Nosta salaatin päälle grillipihvi ja sen päälle lopuksi juustosiivu, sulje hampurilainen painaen pohjapala kiinni juustoon. Käännä valmis tuotos oikeinpäin. Nauti heti!

Vinkki: Anna jokaisen ruokailijan koota ja maustaa hampurilaisensa itse mieleisekseen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (1)

Kuningasresepti - pakko kokeilla!