Maukkaat briossisämpylät valmistat Myllyn Paras erikoisvehnäjauhoista. Nämä sämpylät sopivat täydellisesti hampurilaisiin ja hot dog-sämpylöiksi.

Briossisämpylätaikina sisältää tavallista sämpylätaikinaa enemmän kananmunaa ja voita. Se nostatetaan hitaasti, joten nämä hot dog-sämpylät eivät ole varsinaista pikaruokaa. Voit tehdä taikinan jo vaikka edellisenä päivänä, mutta nostata taikina silloin jääkaapissa, jolloin se kohoaa hitaammin. Huoneenlämmössä nostatukseen riittää pari tuntia.

Ainekset 12-24 annosta

Sämpylätaikina
4
dl
täysmaitoa
1 ½
tl
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
90
g
voita
1-2
rkl
öljyä
Voitelu
1
kananmuna
1
rkl
maitoa

Ohje

  1. Mittaa maito mikron kestävään kulhoon tai vaihtoehtoisesti kattilaan. Lämmitä maito valintasi mukaan kulhossa mikrossa tai liedellä kattilassa noin +42 asteiseksi. Kaada lämmin maito suureen taikinakulhoon ja lisää joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä noin 5-10 minuuttia, kunnes hiiva hieman kuplii. Sekoita joukkoon suola ja kananmunat.
  2. Lisää joukkoon noin seisemän desilitraa erikoisvehnäjauhoja, samalla koko ajan sekoittaen. Työstä taikinaa noin viiden minuutin ajan monitoimikoneella, tai käsin hieman pidemmän aikaa. Lisää sen jälkeen joukkoon huoneenlämpöinen voi. Kun voi on sekoittunut taikinan joukkoon, lisää vielä tarvittava määrä erikoisvehnäjauhoja, jotta taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää loppuvaiheessa vielä noin ruokalusikallinen öljyä kulhoon ja öljyä sillä kulho sekä taikinan pinta.
  3. Laita kulhon päälle leivinliina ja jätä taikina nousemaan huoneenlämpöön noin parin tunnin ajaksi.
  4. Kaada tämän jälkeen taikina leivonta-alustalle. Työstä taikinaa hetki alustalla, jotta saat siihen sopivan koostumuksen. Jaa taikina haluamasi kokoisiin osiin. Voit tehdä joko 12 suurempaa tai 24 pienempää sämpylää. Pyörittele palat ensin pyöreiksi pulliksi ja muotoile sen jälkeen käsin haluamasi mallisiksi pötköiksi.
  5. Nosta pötköt leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat, että sämpylät kohoavan paiston aikana hieman toisiinsa kiinni, asettele sämpylät tiiviimmin, mutta jätä kuitenkin pieni väli sämpylöiden väliin. Jos et halua sämpylöiden kohoavan paiston aikana toisiinsa kiinni, jätä suuremmat välit. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia ennen paistamista.
  6. Sekoita lasissa kananmuna ja maito niin, että kananmunan rakenne rikkoutuu. Voitele sämpylät ennen paistoa.
  7. Paista sämpylöitä ensin 225 asteessa noin 10 minuutin ajan, ja säädä lämpötila sen jälkeen 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset kymmenen minuuttia. Tämä paistoaika on suuremmille sämpylöille. Jos teet pienempiä sämpylöitä, niin seuraile silloin paistotulosta. Pienet sämpylät kypsyvät hieman nopeammin. Ota kypsät sämpylät pois uunista ja laita leivinliina niiden päälle.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä noin 1-2 tuntia paistamisen jälkeen. Leikkaa sämpylöihin viilto päälle tai sivuun. Höyrytä sämpylät lämpimiksi tarjoilun yhteydessä yhdessä nakkien kanssa ennen hot dog-sämpylöiden kasaamista. Käytä täytteenä haluamiasi täytevaihtoehtoja.

     

Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja myydään kuluttajille ruokakaupoissa kahden kilon paketeissa sekä yhden kilon pienemmissä paketeissa. Nämä pienemmät paketit ovat hyviä esimerkiksi mökkikäyttöön tai veneeseen. Yhdestä paketista valmistat nämä briossisämpylät ja lopuista jauhoista voit tehdä lettutaikinan tai vaikka herkullisen kakun.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.