Nokkossämpylät juuritaikinaan

- Sämpylätaikinaan kannattaa lisätä alkukesästä nokkosia.
- Poimi nokkoset omasta pihasta mahdollisimman pieninä.
- Keskikesällä kannattaa välillä niittää isoja nokkosia, jolloin saat taas hetken kuluttua uusia pieniä nokkosia.
- Tee sämpylätaikina juurimenetelmällä, jolloin ensin tehdään löysä taikina ja sen annetaan käydä, vasta sitten alustetaan kiinteä taikina, jonka voi leipoa heti.
- Hapahko taikinan maku ja nokkoset sopivat hyvin yhteen.
Juuritaikina: | ||
5 | dl | jogurttia, kaurajuomaa tai vettä |
50 | g | hiivaa |
2 | rkl | juoksevaa hunajaa |
3 | dl | Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta |
1 | dl | Myllyn Paras Kauraleseitä |
Lisäksi taikinaan: | ||
1 | l | nokkosenlehtiä ryöpättynä |
2 | tl | suolaa |
2 | tl | anista |
6 | dl | Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta |
50 | g | rypsiöljyä |
Pinnalle: | ||
Myllyn Paras Kauraleseitä |
Valmistusohje
-
Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa. Liuota siihen hiiva ja hunajaa. Lisää 3 dl sämpyläjauhoja ja 1 dl kauraleseitä. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan 20-30 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
-
Käy poimimassa nokkoset. Puhdista nokkoset ja huuhdo ne kiehuvalla vedellä, jolloin polte häviää. Hienonna nokkoset, saat n. 3-4 dl nokkossilppua. Voit käyttää myös pakastettua nokkosta, sulata se pakkasesta.
-
Kun juuritaikina kuplii, lisää nokkoset ja muut aineet. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä 5 min. Leivo heti tämän jälkeen pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Asettele palaset kumolleen uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voit toki leipoa palasista haluamasi muotoisia sämpylöitä.
-
Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
-
Kun sämpylät ovat kohonneet, ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 min.
VINKKI: Mikäli nokkosia ei ole, käytä pinaattia.
Kommentoi reseptiä