Nokkossämpylät juuritaikinaan

Nokkossämpylät juuritaikinaan
  • Sämpylätaikinaan kannattaa lisätä alkukesästä nokkosia. 
  • Poimi nokkoset omasta pihasta mahdollisimman pieninä.
  • Keskikesällä kannattaa välillä niittää isoja nokkosia, jolloin saat taas hetken kuluttua uusia pieniä nokkosia.
  • Tee sämpylätaikina juurimenetelmällä, jolloin ensin tehdään löysä taikina ja sen annetaan käydä, vasta sitten alustetaan kiinteä taikina, jonka voi leipoa heti.
  • Hapahko taikinan maku ja nokkoset sopivat hyvin yhteen.
noin 20 kpl
Juuritaikina:
5dljogurttia, kaurajuomaa tai vettä
50ghiivaa
2rkljuoksevaa hunajaa
3dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
1dlMyllyn Paras Kauraleseitä
Lisäksi taikinaan:
1lnokkosenlehtiä ryöpättynä
2tlsuolaa
2tlanista
6dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
50grypsiöljyä
Pinnalle:
Myllyn Paras Kauraleseitä

Valmistusohje

Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa. Liuota siihen hiiva ja hunajaa. Lisää 3 dl sämpyläjauhoja ja 1 dl kauraleseitä. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan 20-30 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

Käy poimimassa nokkoset. Puhdista nokkoset ja huuhdo ne kiehuvalla vedellä, jolloin polte häviää. Hienonna nokkoset, saat n. 3-4 dl nokkossilppua. Voit käyttää myös pakastettua nokkosta, sulata se pakkasesta.

Kun juuritaikina kuplii, lisää nokkoset ja muut aineet. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä 5 min. Leivo heti tämän jälkeen pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Asettele palaset kumolleen uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voit toki leipoa palasista haluamasi muotoisia sämpylöitä.

Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Kun sämpylät ovat kohonneet, ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 min.

Vinkki: Mikäli nokkosia ei ole, käytä pinaattia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)