Mainio kesäinen puuha on leipoa itse sämpylöitä nuotiolla.

Tee sämpylätaikina, anna sen kohota ja kieputa kohonnutta sämpylätaikinaa tikunnokkaan nauhana tai litteänä leipäsenä.

Kesäaikaan kannattaa hyödyntää sämpylätaikinaan kauden yrtit, silppua ne taikinaan sellaisenaan. Jos et halua käyttää yrttejä, jätä ne pois taikinasta.

Yrttien tilalla nokkonen tai pinaatti sopii myös  hyvin, ryöppää ne ensin kiehuvassa vedessä hetken - myös luonnonyrtit sopivat.

Kypsennä tikkusämpylöitä rauhassa, jotta taikina kypsyy tasaisesti! 

Ainekset 15-20 kpl annosta

5
dl
vettä tai piimää
35
g
hiivaa
2
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
1-2
dl
yrttisilppua tai ryöpättyjä nokkosia tai pinaattia
50
g
voita, margariinia tai öljyä

Ohje

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja yrttisilppu tai ryöpätty nokkonen tai pinaatti. Alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

 2. Leivo kohonnut taikina ohuiksi tangoiksi ja kieputa taikinaa tikkujen nokkaan. Voit myös tehdä taikinasta ohuita leipäsiä grilliin. Kohota tikkusämpylää n. 10 min ajan nuotion reunalla. Paista sen jälkeen irti nuotiosta 10- 15 min, kunnes sämpylä on kauniin rusehtava. Muista käännellä tikkua, jotta taikina ei pala. Jos sämpylän laittaa suoraan tikunpää edellä nuotioon, palaa toinen pää ja toinen pää jää raa'aksi. Valmis sämpyläkierre irtoaa tikusta helposti vetämällä sitä kohti tikun päätä.

 3. Lisää vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta, porkkanaraastetta, siemeniä, Myllyn Paras -hiutaleita, Myllyn Paras -leseitä, mausteita/yrttejä tai rusinoita.

 4. Voit leipoa taikinasta myös pitkää n. 3 cm paksua nauhaa ja kieputella ne pyöreiksi tai pitkän mallisiksi sämpylöiksi uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min kauniin värisiksi. Mikäli haluat paistaa pelkkää ”mielikuvituksellisen muotoista” sämpylänauhaa, lyhyempikin paistoaika riittää.

 

  Resepti:
  Arja Elina Laine, Myllyn Paras

  MYLLYN PARHAITA SÄMPYLÄVINKKEJÄ:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä tai kasvislientä ja kasvimargariinia.

  Kommentteja ja keskustelua

  CAPTCHA
  This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.