Arjan taatelikakku

Arjan taatelikakku
1 t 15 min, josta valmisteluaika 30 min
  • Tässä iki-ihana taatelikakku, joka on leivottu voilla, tummalla sokerilla ja tietysti taateleilla keittäen taikinapohja.
  • Karkea vehnäjauho toimii parhaiten kahvikakuissa, koska siitä ei tule sitkoa kakkutaikinaan (kuten puolikarkeilla pullajauhoilla).
  • Rommilla tai kahviliköörillä saat vaihtelua taatelikakkuun.
  • Voit myös kokeilla taatelikakkutaikinaa matalaan piirakkaan, paista ½ annosta taikinaa piirakkavuoassa sellaisenaan kypsäksi, levitä jäähtyneelle taatelipiirakkapohjalle raikasta hilloa, marjoja ja rahka-kermaseosta.
1½-2 l kakkuvuoka
n.2dlvettä
1pkttaateleita (n. 250 g)
200glaktoositonta voita
3munaa
2dltummaa sokeria
½dllaktoositonta kermaa tai maitoa
n.4½dlMyllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
tai Erikoisvehnäjauhoja
1tlruokasoodaa
1tlleivinjauhetta
2tlvaniljasokeria
Leivitykseen:
laktoositonta voisulaa tai margariinia
Myllyn Paras Korppujauhoja

Valmistusohje

  1. Kiehauta vesi ja taatelit isossa teräskattilassa pehmeäksi massaksi, lisää tarvittaessa hiukan vettä. Lisää voi ja anna sen sulaa kuumaan taateliseokseen, anna jäähtyä.

  2. Vatkaa jäähtyneen seoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan vuorotellen sokeria, kermaa, johon on sekoitettu sooda sekä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Kaada tasainen taikina korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 min-1 tunti.

VINKKI: Voit lisätä taateliseokseen rommia tai kahvilikööriä, jos haluat vaihtelua kakun makuun.

VINKKI: Soodaa käytetään vain silloin, kun reseptiin käytetään hapanta ainetta ja se antaa tällöin leivonnaiselle/kakulle hyvää makua ja rakennetta. Taatelikakussa ei kannata lähteä korvaamaan soodaa leivinjauheella, jos haluaa kakusta perinteisen tyyppisen taatelikakun, pelkkä leivinjauhe latistaa makua, toisaalta soodaa käytetään nimenomaan vain osaksi tässä (osa on leivinjauhetta), jotta sooda ei maistu kakussa liikaa.  Muista, että sooda lisätään kylmään nesteeseen ja kylmään taikinaan, ei kuumaan taateliseokseen. Samantyyppinen on perinteinen kaurakeksi, latteampi maku tulee leivinjauheella.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (15)

Kuinka paljon rommia laitetaan ja vähennetäänkö muita nesteitä samassa suhteessa?
Reseptit on hyviä, mutta haen gluteiinitonta taatelikakkua. Gluteiiniton olisi tarkoitus viedä nyt jouluna lahjaksi.
Taatelikakun voi tehdä gluteenittomana käyttämällä vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta ja leivitykseen gluteenittomia korppujauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Soodan käyttö tässä ohjeessa on tarpeetonta. Sooda toimii parhaiten happamien maitotuotteiden, esim. piimän kanssa. Leivinjauheen tuplaaminen on vaihteleva. Yhden kakun leipomisessa se voi olla tarpeellista, mutta jos leivot esim. useamman kakun niin vähennä leivinjauheenkin määrää ainakin neljänneksellä.
Soodan käyttö on makuasia. Jos ei pidä soodan mausta, niin sen voi korvata leivinjauheella. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Namia
Miksi tässä käytetään soodaa? Eikö pelkkä leivinjauhe käy? Mieheni ei pidä soodan "saippuaisesta" mausta ja huomaa heti, jos olen sitä käyttänyt - vaikka olisin vähentänyt määrää reseptissä mainitusta.
Soodan voi korvata leivinjauheella jos ei pidä soodan mausta. Leivinjauhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä soodaan verrattuna. Eli 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Lähes samantapaisella ohjeella olen tehnyt taatelikaut yli 20 vuotta ja aina on kehuja tullut :) Erona tähän ohjeeseen on vain, että sokeri laitetaan taatelin ja veden kanssa kattilaan ja mitään kermaa/maitoa ei ohjeeseeni kuulu. Muuten sama kuin tässä. Suosittelen.
Ei vielä maistettu kypsänä, mutta taikina ainakin oli tosi hyvää. Kahviliköörin kanssa vieläkin parempaa. Tein samalla ohjeella kaksi kakkua peräjälkeen. Toisen voilla ja toisen margariinilla lisäten likööriä. Näin säästyy energiaa.

Pages