Jouluhalko

Lumihunnutettu suklainen jouluhalko

Jouluhalon polttaminen on yksi vanhimmista jouluun liittyvistä yleiseurooppalaisista traditioista. Vanhimmat kirjalliset viittaukset siihen ovat 1100-luvulta. Todennäköisesti tapa kaataa ja raahata suuri hedelmäpuun runko kotiin ja polttaa sitä kahdentoista päivän ajan talvipäivän seisauksen aikaan on paljon vanhempi, perua esikristillisiltä ajoilta. Kaupunkien kasvaessa ja samalla elinolosuhteiden pienetessä, myös halon koko kärsi inflaatiota. Suuriin takkoihin menneet rungot eivät enää mahtuneet pieniin kaminoihin. 1800-luvulle tultua jouluhalko oli kutistunut paksuksi oksaksi, joka nostettiin juhlapöydälle ja koristeltiin. Ranskalaiset leipurit näkivät tilaisuutensa koittaneen ja muotoilivat taikinasta oman jouluhalkonsa, Bûche de Noëlin.

Ranskalaisten leivonnaisten historian selvittäminen on usein melko haastavaa, ihan vain siksi, että ne ovat monesti kehittyneet useiden henkilöiden toimesta vuosikymmenien tai -satojen aikana. Useimmat leipomohistorioitsijat haarukoivat Bûche de Noëlin synnyn 1830-1860 -luvuille, joko Pariisin Saint-Germain-des-Présin kaupunginosaan tai Lyonin kaupunkiin. Pariisilaisen teorian kannattajat antavat kunnian sen kehittämisestä nimettömäksi jääneelle leipurin oppipojalle, lyonilaiset taas suklaamestari Felix Bonnatille. Kolmas varteenotettava koulukunta ajoittaa Bûche de Noëlin synnyn paljon myöhemmäksi, vuoteen 1898, ja nostaa valokeilaan Monacon silloisen ruhtinaan Kaarle III:n jäätelökokin Pierre Lacamen. Oli mikä tahansa teorioista oikea (tai kaikki vääriä!), jouluhalot pysyivät pitkään kuriositeetteina, ja niiden kaupallinen menestys alkoi toden teolla vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Jouluhalko on perinteisesti Ranskassa kostutettu Grand Marnier -liköörillä, jossa maistuvat sekä appelsiini että konjakki. Mikään ei estä kostuttamasta suomalaista jouluhalkoa jollain kotoisammalla juomalla. Omaan halkooni käytin lakkalikööriä. Alkoholiton versio syntyy helposti vaikkapa glögillä maustetusta sokerisiirapista.

Katso Lumihunnutetun suklaisen jouluhalon resepti tästä.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.