Corn dogit

Corn dogs

Corn dogit kuuluvat yhdysvaltalaiseen markkinaperinteeseen yhtä kiinteästi kuin metrilaku messuilla tai hattara huvipuistossa. Kysehän on taikinoidusta ja uppopaistetusta nakista tai makkarasta tikussa, jolla ei oikein ole mitään järkevää suomenkielistä nimeä. Tikkunakki kuulostaa jotenkin hassulta, maissikoirasta nyt puhumattakaan. Corn viittaa tietenkin maissiin, jota tässä ruuassa on käytetty joko hieman tai sitten pikkaisen enemmän maissijauhon muodossa taikinassa.

Corn dogin syntyhistoriasta ei ole mitään varmaa tietoa. Sen keksijäksi ilmoittautuneita on useita, useimmat toisen maailmansodan jälkeisiltä vuosilta. Uskottavimmat lienevät oregonilaiset George ja Vera Boyington, jotka valmistivat melko lailla nykyistä corn dogia muistuttavia friteerattuja hot dogeja Pronto Pup -nimisessä pienessä kahvilassaan vuodesta 1941. Seuraavana vuonna Teksasin osavaltion suurmessuilla myivät vaudeville-esiintyjät Neil ja Carl Fletcher ”corny dogejaan”, jotka olivat jo täysin nykyisen kaltaisia. Etelävaltioissa ja Keskilännessä corn dogit tunnettiin yleisesti 40-luvun lopulla Muskogee-nimellä, joka juontaa alueella puhuttujen intiaanikielten nimestä.

Corn dogeja valmistettaessa on syytä ottaa huomioon, että kyse on ruuasta, joka tulisi nauttia välittömästi, niiden kuori nimittäin vettyy nopeasti. Juuri tästä syystä johtuen useimmiten massatapahtumissa tarjoiltavat corn dogit on tuplafritattu. Tämä ei kuitenkaan paranna sen makua – päinvastoin, vaan kyse on ainoastaan tarjoilun nopeuttamisesta suuria määriä tehtäessä. Kotioloissa kokkaillessa tähän ei ole tarvetta, sillä corn dogeja mahtuu kattilaan monta kerralla, joten suurempaa jonoa tuskin pääsee syntymään.

Reseptissä käytettävää maissijauhoa saa nykyisin vähän paremmin varustelluista ruokakaupoista. Todellinen corn dog -hifistelijä valmistaa tietenkin nakkinsa itse, mutta pikkulasten syntymäpäivätarjoiluja suunnittelevalle tämä on ehkä hieman liioittelua. Parhaiten corn dogin sisällä toimii kuoreton nakki tai makkara, mutta mikään ei estä kokeilemasta bratwurstia tai jotain eksoottisempaakin makkaravaihtoehtoa. Frittiöljyn lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta kuoresta tulee juuri oikeanlainen. Parhaiten tämä onnistuu digitaalisella lämpömittarilla. Jos sellaista ei ole käsillä, toimii vanha leipäpala-kikkakin. Homman juju on kuitenkin se, että taikina ei jää raa’aksi.

Corn dogien taikinan voi hyvin tehdä etukäteen valmiiksi, jolloin ruoan valmistus kestää vain hieman pidempään kuin öljyn kuumentaminen. Tämä onkin mitä oivallisin tarjoiltava pitkän päivän pulkkamäessä jälkeen, lastenkutsuille tai rentoihin bileisiin vaikkapa dippivihannesten seuraksi. Juomasuositus on kuuma maitokaakao, sokeroitu jäätee tai limeviipaleen kera tarjoiltu maissiolut.

Katso Corn dogs -resepti tästä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.