Trattoria da Erminio

Erkki Böckerman

Leipiä, pizzoja, pastoja ja muita italialaisen katu- ja kotikeittiön perinteisiä herkkuja muuta maailmaa unohtamatta. Monipuolisia makuja yksinkertaisista raaka-aineista. Olen noin nelikymppinen koti-isä, itseoppinut kotileipuri ja italialaisen ruokakulttuurin ystävä. Olen viimeisten vuosien aikana kasvattanut itselleni jauhopeukalon ja minulla on leiville omistettu leipäblogi osoitteessa noin65g.com

Mielestäni leipomisessa ja ruuanlaitossa on tärkeätä pitää ajatus mukana ja välttää sitä kaikkein matalinta aitaa. Herkullinen ruoka on kokonaisuus, joka koostuu monesta huolellisesti valmistetusta palasta. Tärkeintä ei ole helppous ja nopeus vaan lopputulos.

Blogia kirjoittaa Erkki Böckerman.

Tagliatelle Alfredo

Pastan, voin ja juuston liitto on tunnettu Italiassa luultavasti yhtä kauan kuin raaka-aineet ovat olleet olemassa. Tunnetuin italialainen pastaa ja voikastiketta yhdistelevä ruokalaji on reseptin kehittäneen, roomalaisen ravintoloitsijan Alfredo di Lelion nimeä kantava Fettuccine Alfredo, joka koostuu kolmesta varsinaisesta raaka-aineesta ja pastan keitinvedestä. Fettuccine on roomalainen nauhapasta-vastine Bolognasta kotoisin olevalle tagliatellelle, joten ruokalajin voi hyvin valmistaa myös fettuccinen sijaan tagliatellesta.

Lue lisää
Dresdeniläinen joulustollen

Perinteinen dresdeniläinen stollen on suhteellisen litteä leipä, joka muotoillaan taittamalla taikina kolminkerroin. Leivän muoto symbolisoi kapaloitua Jeesus-lasta. Taikinaan lisätään yön yli rommissa tai vedessä liotettuja rusinoita ja makeita appelsiinin ja sitruunan kuoripaloja. Stollen maustetaan muskottipähkinällä ja haluttaessa jouluisilla mausteilla, kuten esimerkiksi kanelilla ja kardemummalla.

Lue lisää
Rommirusinakakku

Tämä paahdetulla saksanpähkinällä, limen kuoriraastella ja kanelilla maustettu juhlava rommirusinakakku on helppo valmistaa ja täynnä joulun tummia ja täyteläisiä makuja. Kakku viimeistellään hunajaisella suklaakuorrutuksella ja koristellaan jouluisesti.

Lue lisää
Ossa di Morti -mantelikeksit

Giorno dei Morti on päivä, jolloin italialaiset kokoontuvat yhteen muistelemaan kuolleita sukulaisiaan ja ystäviään. Kuolleiden luut, eli Ossa di Morti-keksit ovat perinteinen vainajien muistopäivän tarjottava. Nämä äkkiseltään ehkä hiukan makaaberiltakin vaikuttavat keksit leivotaan muistuttamaan luuta ja viimeistellään tomusokerilla, muilta osin reseptit vaihtelevat alueellisesti.

Lue lisää
Herkkutattipiirakka – Crostata di Fumhi Porcini

Sienet ovat italialaisessa keittiössä hyvin arvostettu raaka-aine. Sieni on useimmiten ruokalajin keskipiste, harvemmin lisuke tai vain makua tuova komponentti. Italialaisille rakkain sieni on tietysti multasieni, eli tryffeli (tartufo), mutta myös Italiassa suhteellisen harvassa esiintyvät tatit (porcini), ovat himoituimpien sienten listan kärkipäässä.

Lue lisää
Sadonkorjuupasta

Raaka-aineiden tuoreus ja laatu on yksi tärkeimmistä asioista italialaisessa keittiössä. Satokausiajattelu on italialaisille luonteva osa jokapäiväistä ruokaostoksilla käyntiä ja ruuanlaittoa. Kotien keittiöissä valmistuu arkisia ruokia, joiden valmistamiseen käytetään sillä hetkellä parhaimmillaan olevia raaka-aineita. Katso tästä herkullisen sadonkorjuupastan resepti!

Lue lisää
Kauraiset Amerikkalaiset suklaaskonssit

Mehevillä amerikkalaisilla suklaaskonsseilla on helppo kruunata aamiainen esimerkiksi kesämökillä. Skonssien valmistelu vie suunnilleen saman ajan, kuin uunilta kestää kuumeta oikeaan lämpötilaan. Leivinjauheella kohotettavien skonssien taikina tarvitsee vain sekoittamisen ja muuhun valmisteluun kuluu vain muutama minuutti.

Lue lisää

Pages