Trattoria da Erminio

Erkki Böckerman

Italiassa sanotaan "A tavola non s'invecchia" suomeksi käännettynä  "Pöydässä ei vanheta". Merkityksen kera vapaasti käännettynä: "Hyvä ruoka pitää nuorena". Tätä mottoa pyrin noudattamaan aina, kun vedän kotitrattorian keittiössä esiliinani nauhat seläntaakse solmuun.

Olen neljänkymmenen paremmalle puolelle ehtinyt perheenisä, joka on jo vuosia sitten hukannut  kulinaristisen sydämensä italialaiseen keittiöön. Valmistan ruokaa käytännössä päivittäin, enimmäkseen italialaista kokoperheen kotiruokaa. Noudatan keittiössä italialaisen ruokakulttuurin filosofiaa: tuoreita, hyviä raaka-aineita ja rehellisiä makuja yhdistettynä perinteiden kunnioitukseen ja uuden kokeilemisen iloon. Ruoka ei ole minulle pelkkää ruuanlaittoa ja syömistä vaan myös perehtymistä ruokakulttuuriin, tarinoita ruokien takaa, kokeilemista ja uuden löytämistä. Italian lisäksi gastronominen kiinnostukseni suuntautuu enimmäkseen Aasiaan ja Intiaan.

Ruuanlaiton lisäksi pyörittelen keittiössä pizza- ja leipätaikinoita, joihin suhtaudun gramman tarkkuudella. Leivontaa olen harrastanut kymmenisen vuotta, joista muutaman viimeisimmän hapanjuuren kanssa.

Mielestäni leipomisessa ja ruuanlaitossa on tärkeätä pitää ajatus mukana ja välttää sitä kaikkein matalinta aitaa. Hyvä ruoka on kokonaisuus, joka koostuu monesta huolellisesti valmistetusta palasta. Tärkeintä ei ole helppous ja nopeus vaan herkullinen lopputulos.

Blogia kirjoittaa Erkki Böckerman. Hänellä on oma blogi myös osoitteessa noin65g.com

Kuhaa en croute

Loppuvuoden juhlakausi on kotikokkien laatuaikaa. Tähän aikaan vuodesta reseptihihasta saa vetää esiin niin herkkuleipomukset kuin juhlapöytien bravuuritkin. Suomalaiseen juhlapöytään kuuluu perinteisesti monipuolinen kattaus kalaruokia, joten kalareseptejä ei koskaan ole hihassa liikaa.

Lue lisää
Italialaiset kreemileivokset

Italialainen sporcamus, tunnetaan myös nimellä stusciamus, on helppotekoinen perinneleivonnainen Italian Apuliasta. Leivonnaisen nimi tulee italiankielisestä sotkua tarkoittavasta sporcare-sanasta, jolla ei suinkaan kuvata itse leivonnaista vaan sitä, miten helposti kreemitäytteisellä leivoksella sotkee vähintään suupielensä.

Lue lisää
Taralli pugliesi

Tarallit ovat Italian Apuliasta (ital. Puglia) kotoisin olevia pieniä rapeita antipastina tarjoiltavia vehnärenkaita. Tarallien taikina on yksinkertainen: vehnäjauhoa, suolaa, oliiviöljyä ja valkoviiniä. Ennen rapeaksi paistamista tarallit pudotetaan vesirinkelin tapaan hetkeksi kiehuvaan veteen. Tarallit voi halutessaan maustaa esimerkiksi fenkolilla tai chilillä.

Lue lisää
Penne all arrabiata

Pasta all'arrabiata lasketaan roomalaisten klassikkopastojen joukkoon, joista muita ovat esimerkiksi carbonara, gricia ja cacio e pepe. Perimätietojen mukaan arrabiata on alunperin kotoisin lähiseudulta Rooman ulkopuolelta, mutta siitä muodostui nopeasti kaupungissa suosittu ruokalaji, joten se roomalaistui ja tuli jäädäkseen.

Lue lisää
Makaronitimballo

Sisilialainen timballo on mehevä ja perinteikäs uunipasta, jota syödään etenkin juhlapäivinä ja viikonloppuisin. Timballo on näyttävästä ulkomuodostaan huolimatta melko helppo valmistaa. Tällä uunipastalla hiukankin ruuanlaittoa osaavan kotikokin on suhteellisen helppo yllättää ruokavieraat.

Lue lisää
One Pot Cajun-kanaa

Tämä one pot wonder, eli yhden padan helppo ja nopea cajun-kana on jonkinlainen moderni kumarrus cajun-keittiön rustiikkisten kotiruokaperinteiden suuntaan. Nykypäivän hektiseen arkeen räätälöity versio on yhden padan ihmeitä aidoimmillaan. Nimensä mukaisesti tarvitaan vain yksi ruuanvalmistusastia; mielellään reilun kokoinen, paksupohjainen pata ja pieni valikoima simppeleitä raaka-aineita. Työvaiheita on vain muutama ja valmista tulee noin puolessa tunnissa.

Lue lisää
Myskikurpitsaohrarisotto

Orzotto, josta Suomessa käytetään myös suomenkieleen väännettyä kummallisen kuulloista ohratto-nimitystä, on alunperin Koillis-Italian Friuli-Venetsia Giulian alueelta kotoisin oleva ruokalaji. Orzotto on kuin risotto, jossa risottoriisi on korvattu ohrasuurimoilla. Orzottoa voi valmistaa samaan tapaan kuin risottoa, käyttäen samoja aineksia kuin erilaisissa risotoissakin.

Lue lisää

Pages