Vegaanisessa carbonarassa ei käytetä pekonia, kermaa, munia eikä juustoa. Pekonille ominaista savumaisuutta saat munakoisoihin suihkuttamalla niille varovaisesti savuaromia. Sitä myydään mustassa isohkossa suihkepullossa isojen markettien elintarvikeosastolla. Mikäli et löydä sitä, käytä enemmän savupaprikajauhetta. Umamin makua tuo lisäksi pieni määrä herkkusieniä.

Juustonmakuinen kerma yhdessä soijan kanssa korvaa vegaanisessa versiossa kuohukerman ja munan. Parmesaanin korvaa kasvisrasvavalmiste, joka on valmistettu nimenoman parmesaanin korvaajaksi ja sitä myydään kolmion/kartion mallisena kovan palana juusto-/vegehyllyssä.

Varaa kullekin syöjälle pastaa 60–75 grammaa. Ota esiin suuri kattila ja runsaasti vettä, 2–3 litraa. Suolaa tarvitaan 1 tl litraa kohti. Pastan keitinveteen ei kannata lisätä öljyä, sillä se estää kastikkeen tarttumista pastaan. Lisää suola ja pasta vasta kiehuvaan veteen ja hämmennä pastaa melko vähän. Pasta on sopivaa, kun se on ”al dente” eli napakkaa eli juuri ja juuri kypsää (7 minuuttia).

Ainekset 4 annosta

Tuorepastanauhat:
Vegecarbonara:
150
g
munakoisoa (tai kylmäsavutofua)
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
n. 100
g
ruskeita herkkusieniä
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
savuaromia (esim. maustesuihke)
75
g
juuston kaltaista kasvirasvavalmisteparmesaania (esim. Violife Prosociano Wedge)
dl
kauraruokakermaa, juustonmakuista
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
savupaprikajauhetta
n. ½
tl
suolaa
½–1
tl
rouhittua mustapippuria
n. 1
dl
tuoretta lehtipersiljasilppua

Ohje

  1. Viipaloi munakoiso noin ½ cm:n viipaleiksi, ripottele suolaa pintaan. Jos käytät kylmäsavutofua, viipaloi ja suikaloi se. Kuori ja silppua salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Raasta kasvirasvavalmiste.
  2. Laita reilusti vettä kiehumaan kattilaan pastaa varten, mausta se suolalla.
  3. Aloita yhtä aikaa carbonaran valmistus. Lorauta oliiviöljyä pannulle.  Lisää pannulle silputut sipulit paistumaan. Kuivaa talouspaperilla munakoisoviipaleista kosteus pois ja suikaloi viipaleet. Suihkauta päälle savuaromia. Lisää suikaleet pannulle. Voit käyttää vaihtoehtoisesti kylmäsavutofupaloja. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia.
  4. Lisää spagetti kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä 7 minuuttia juuri ja juuri kypsäksi. Hämmennä vain vähän ja varovasti. Valuta pasta lävikössä.
  5. Lisää lopuksi pannulle herkkusieniviipaleet ja anna paahtua muutama minuutti.
  6. Sekoita kasvirasvavalmiste kulhossa kaurakerman, soijan ja savupaprikajauheen kanssa.
  7. Lisää valutettu pasta kuuman pannulla olevan seoksen joukkoon. Lisää kaurakermaseos ja pyöräytä sekaisin. Sammuta levy ja rouhi sekaan suolaa ja pippuria. Viimeistele silputulla lehtipersiljalla.
Resepti:
Arja-Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.