Vegaanisessa carbonarassa ei käytetä pekonia, kermaa, munia eikä juustoa. Pekonille ominaista savumaisuutta saat munakoisoihin suihkuttamalla niille varovaisesti savuaromia. Sitä myydään mustassa isohkossa suihkepullossa isojen markettien elintarvikeosastolla. Mikäli et löydä sitä, käytä enemmän savupaprikajauhetta. Umamin makua tuo lisäksi pieni määrä herkkusieniä.
Juustonmakuinen kerma yhdessä soijan kanssa korvaa vegaanisessa versiossa kuohukerman ja munan. Parmesaanin korvaa kasvisrasvavalmiste, joka on valmistettu nimenoman parmesaanin korvaajaksi ja sitä myydään kolmion/kartion mallisena kovan palana juusto-/vegehyllyssä.
Varaa kullekin syöjälle pastaa 60–75 grammaa. Ota esiin suuri kattila ja runsaasti vettä, 2–3 litraa. Suolaa tarvitaan 1 tl litraa kohti. Pastan keitinveteen ei kannata lisätä öljyä, sillä se estää kastikkeen tarttumista pastaan. Lisää suola ja pasta vasta kiehuvaan veteen ja hämmennä pastaa melko vähän. Pasta on sopivaa, kun se on ”al dente” eli napakkaa eli juuri ja juuri kypsää (7 minuuttia).
Kommentteja ja keskustelua