Perinteinen vadelmatäytekakku sopii täydellisesti juhlaan kuin juhlaan. Vadelmilla koristeltu ja täytetty kakku maistuu ihanan raikkaalle. 

Vadelmatäyte kakkuun on valmistettu kotimaisista vadelmista, kermasta ja tuorejuustosta. Vadelmatäytteestä saa ihanan sileän moussen, kun marjat painellaan siivilän läpi eli paseerataan.

Kakkupohjassa on käytetty puolikarkeita vehnäjauhoja sekä perunajauhoja. Tämä yhdistelmä tekee perinteisestä sokerikakkupohjasta ihanan kuohkean ja pehmeän. Kakkupohjaan ei tarvitse lisätä leivinjauhetta, kun kananmunat ja sokeri vatkataan kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Kakkupohja kohoaa kauniisti paiston aikana. Reseptissä on käytetty L-kokoisia kananmunia.

Tässä vadelmatäytekakussa on käytetty koristeluun kotimaisia vadelmia, ihania syötäviä orvokkeja sekä kermavaahtoa. Voit halutessasi lisätä kermavaahdon joukkoon myös hieman maitorahkaa. Koristelussa käytetyt syötävät kukat ovat nousseet viime aikoina hyvin suosituiksi koristeiksi niin kakuissa kuin muissakin leivonnaisissa. Ne ovat kivoja koristeita myös ruoka-annoksissa ja erilaisissa juomissa.

Ainekset Noin. 20 annosta

Kakkupohja
6
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
perunajauhoja
Täyte
4
dl
vispikermaa
4
liivatelehteä
175
g
maustamatonta tuorejuustoa
400
g
kotimaisia vadelmia
1
dl
tomusokeria
½
dl
vadelmamehua
Kostutus
2-3
dl
sitruunalimonadia tai vadelmamehua
Päälle
4-6
dl
vispikermaa (200g maitorahkaa)
tomusokeria
vaniljasokeria
3
rkl
marmeladia tai hilloa
300
g
kotimaisia vadelmia
(syötäviä kukkia)
Kiille
2
dl
vadelmamehua
1
dl
hyytelösokeria

Ohje

  1. Mittaa kananmunat ja sokeri isoon vatkauskulhoon. Vatkaa ne paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja perunajauho keskenään. Siivilöi ne vaahdon joukkoon muutamassa erässä. Sekoita välillä.
  2. Esivalmistele 26 cm irtopohjavuoka. Pingota pohjalle leivinpaperi ja leikkaa reunoille hieman vuokaa korkeammat siivut leivinpaperista. Voit levittää hieman öljyä vuoan reunaan, jotta leivinpaperi pysyy paikoillaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 160-170 asteisessa uunissa noin 40-45 minuutin ajan, tai kunnes kakkupohja on kypsä. Jätä pohja jäähtymään vuokaan.
  3. Valmista sillä aikaa täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Laita liivatteet likoon kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne. Kaada vadelmat siivilään ja painele siivilän läpi niin, että saat siemenet pois vadelmista.
  4. Notkista tuorejuusto yhdessä tomusokerin kanssa. Kuumenna täytteen vadelmamehu kiehuvaksi ja nosta liivatteet pois kylmästä vedestä. Purista niistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehden kuuman mehun joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää liivateneste ohuena nauhana vadelmasoseen joukkoon koko ajan sekoitellen. Lisää vadelmasose tuorejuustoseokseen ja nostele lopuksi kermavaahto täytteen kanssa sekaisin.
  5. Täytä kakku leikkaamalla kakkupohja kolmeen osaan. Voit kelmuttaa vuoan, jolloin saat täytetyn kakun helposti kumottua vuoasta tarjoiluastialle. Laita kakkuvuoan pohjalle ensin paiston aikana pohjalla ollut kakkupohjakerros. Kostuta kakkupohja pullasutia apuna käyttäen ja nostele noin puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta toinen kakkupohjakerros täytteen päälle. Kostuta kakkupohja ja lusikoi loput täytteestä kakkupohjan päälle. Nosta lopuksi viimeinen kakkupohjakerros täytteen päälle ja kostuta se. Laita tuorekelmu kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.
  6. Ota hyytyneen kakun päältä kelmut pois. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja ota kelmut kokonaan pois kakun ympäriltä. Levitä kakun päälle ohut marmeladi- tai hillokerros.
  7. Lisää kulhoon kerma. Jos haluat kuorrutuksesta hieman kevyemmän, lisää silloin kerman joukkoon maitorahka ennen kermavaahdon vatkaamista. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta maun mukaan tomusokerilla ja vaniljasokerilla.
  8. Levitä ohut kermavaahtokerros kakun reunoille. Lusikoi loput kermavaahdot pursotuspussiin. Levitä marjat hillokerroksen päälle ja tee halutessasi kiille kuumentamalla kiilteen vadelmamehu kattilassa kiehuvaksi ja lisäämällä sen joukkoon hyytelösokeri. Kuumenna seos uudestaan kiehuvaksi ja ota sen jälkeen kattila pois liedeltä. Lusikoi tai levitä kiille pullasudilla marjojen päälle. Tämä on hyvä tehdä varsinkin, jos käytät pakastevadelmia kakun päällä.
  9. Pursota lopuksi kermavaahto kakun reunoille haluamallasi tavalla.

Vinkki! Näyttävän pursotuksen teet käyttämällä kahta erilaista pursotusterää eli tyllaa. Tässä kuvan kakussa on käytetty kapeaa koripunostyllaa sekä tavallista tähtityllaa. Myös pelkällä tähtityllalla saa kivasti vaihtelua, kun tekee erilaisia kuvioita pursottaessa.

HUOM! Pakastevadelmia käyttäessä suositellaan käytettävän kotimaisia vadelmia, sillä ulkomaiset (pakaste)vadelmat tulee kuumentaa kunnolla ennen käyttöä. Näin ollen ne eivät sovellu ainakaan tämän tyyppisen täytekakun valmistukseen.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.