Sherry-Hedelmäkakku

Sherry-Hedelmäkakku

Sherry-Hedelmäkakku sopii mainiosti joulumyyjäisiin. Samaisen kakun voi tehdä etukäteen myös itselle pakastimeen tai nauttia siitä adventtikahveilla ennen joulua, sillä jouluna on syötävää yleensä yllin kyllin. Käytä kakkuun Erikoisvehnäjauhoja tai Karkeita Vehnäjauhoja; Puolikarkeista Vehnäjauhoista tulee turhaa sitkoa kakkuun, sitä ei tarvita tässä, vaan hiivataikinaleivonnaisissa. Mausta kakun kuivahedelmät esim. sherryllä, pieni alkoholi haihtuu paistettaessa kakkua. Sherryn voi tarvittaessa korvata säilykekirsikkatölkin liemellä tai sitruunamehulla.

kakkuvuoka (n. 2 l)
100gvoita
100gmargariinia
dlsokeria
4munaa
dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
tai Karkeita Vehnäjauhoja
2tlleivinjauhetta
2tlvaniljasokeria
1dlmantelirouhetta tai kookoshiutaleita
100gsäilykekirsikoita pilkottuna
100gviikunoita tai rusinoita tms. kuivattuja hedelmiä
n.½dlsherryä tai rommia (+vettä) ja/tai säilykekirsikkatölkin lientä
Leivitykseen:
Myllyn Paras Korppujauhoja

Valmistusohje

Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Voitele pyöreä torvellinen tai pitkänomainen kakkuvuoka ja korppujauhota se tasaisesti kauttaaltaan. Pilko kuivatut hedelmät ja laita ne likoamaan sherryyn (tai rommiin tai kirsikkatölkin liemeen). Vaahdota pehmeät rasvat ja sokeri. Lisää joukkoon kolme munaa yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja lisää siitä pieni osa sihdaten vaahtoon. Vatkaa vielä neljäs muna vaahtoon. Jauhojen lisääminen välillä ehkäisee rasva-muna-sokerivaahdon leikkaantumisen. Sekoita taikinaan loppu jauhoseos, mantelirouhe, valutetut pilkotut säilykekirsikat ja liotetut viikunapalat/rusinat liemineen. Kaada taikina kakkuvuokaan, tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175-asteessa 50-60 minuuttia. Kumoa hetken jäähtynyt kakku ja anna kakun tasoittua vähintään seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Kakkua voi säilyttää pidempäänkin. Tarjolle otettaessa kakkua voi kostuttaa halutessaan sherryllä tai rommilla ja/tai säilykekirsikkatölkin liemellä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (9)

Tämä resepti on helppo muuntaa myös gluteenittomaksi.
Hedelmien painumista kakkuvuoan pohjalle voi ehkäistä siten, että sekoittaa osan kakkuun tulevasta jauhomäärästä hedelmien ja mantelien joukkoon. Jos hedelmät ovat kovin vetisiä (esim. pelkkiä liemessä säilöttyjä kirsikoita), jauhomäärää voi varmaan vähän lisätä (esim. 0,25 dl).
Vaihdoin vehnäjauhon tilalle ruisjauhot ja kirsikoiden tilalle aprikoosia ja pähkinää. Hyvin onnistui, eikä säilyny pitkään meilläkään, kun tuli syödyksi.
Että on hyvää joka kerta! Mutta miksi minulla aina valuu taikinassa nuo hedelmät pohjalle? Valmiissa kakussa hedelmät on yhtenä klimppinä kakun pinnassa. Taikinani näyttää välillä siltä, että taikinassa olisi rasva-muna-sokerivaahto leikkaantunut, olisiko sillä vaikutusta? Onko neuvoja myös tuon ehkäisemiseen? Maku on mitä parhain, mutta ei näitä oikein kehtaisi kenellekkään antaa, saatika mihinkään myyjäisiin viedä.
Taikinan leikkaantuminen löysentää taikinaa, joten se voi aiheuttaa hedelmien painumisen. Rasvan ja kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, ja kananmunat tulee lisätä yksitellen hyvin vatkaten, jotta leikkaantumista ei tapahtuisi. Jauhojen lisääminen välillä ehkäisee leikkaantumista. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Todella hyvää!
Kakku oli erikoisen maukasta,vahinko vain kun ei säilynyt pidempään..... se syötiin!
ihan paras kakku
Tein tässä joulun alla herkullisia pulla-piparkakku-leivoksia myllyn paras-valmistaikinoista. Lapset tykkäsivät ja herkut tulivat nopeasti kahvipöytään. Suosittelen lämpimästi varsinkin joulukiireessä!