Ruissämpyläiset

Juuri: | ||
7 | dl | vettä (tai piimää) |
1 | pkt | hiivaa (50 g) |
½ | dl | siirappia |
6 | dl | Myllyn Paras Ruisjauhoja |
Taikina: | ||
½ | rkl | suolaa |
2 | rkl | kuminaa tai fenkolia |
50 | g | margariinia tai rypsiöljyä tai voita |
6 | dl | Myllyn Paras Ruisjauhoja |
3-5 | dl | Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja |
tai Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja |
Valmistusohje
-
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia.
-
Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.
-
Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen.
-
Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille.
-
Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.
VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.
Kommentoi reseptiä