Ruissämpyläiset

Ruissämpyläiset
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min
20-24 kpl
Juuri:
7dlvettä (tai piimää)
1pkthiivaa (50 g)
½dlsiirappia
6dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
Taikina:
½rklsuolaa
2rklkuminaa tai fenkolia
50gmargariinia tai rypsiöljyä tai voita
6dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
3-5dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
tai Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

Valmistusohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia.

  2. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.

  3. Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen.

  4. Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille.

  5. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (7)

Käytinkin ajatuksissani täysjyväruisjauhoja ja erikoisvehnäjauhoja. Korvasin myös desin ruisjauhoja jauhetuilla hampunsiemenillä - toivottavasti ei mene ihan näkkäriksi.
Siirapin tilalle laitoin hunajaa enkä laittanu suolan lisäksi muita mausteita.
Voiko korvata esim. basilikalla?
Mausteena voi käyttää myös basilikaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Nesteeksi laitoin vesi/maustamaton jogurtti. Jäi pari keitettyä perunaa, muusasin ja vielä kuivattua herkkutattijauhetta. Annoin tekeytyä yön yli. Herkullisia.
Millä mausteella kuminan voisi korvata?
Kuminan voi korvata haluamallaan mausteella tai sämpyläisistä voi jättää mausteen kokonaan pois. Terveisin, Kuluttajaneuvonta.