Herkuttele viinereillä, valitse keväällä täytteeksi raikas raparperi ja syksyllä hapokas omena.

Viinerien valmistus onnistuu helpoiten valmiista Myllyn Paras Wienertaikinasta. Taikina sulatetaan pakkauksen mukaan, muotoillaan viinereiksi ja kohotetaan rauhassa huoneenlämmössä. Lehtevää viineritaikinaa ei tule kohottaa lämpimässä (esim. +45-asteisessa uunissa), jotta rasvakerrokset eivät sula ja valu pois.

Ainekset 10 kpl annosta

Taikina
Mausteinen raparperi- tai omenahillo (n. 500 g)
n. 300
g
raparperinpaloja
tai 3-4 kotimaista pientä hapanta omenaa (n. 4 dl paloja) + 1 rkl sitruunamehua
2
dl
hillosokeria
n. 2
rkl
raparperi- tai sitruunalikööriä tai sitruunamehua
1
kanelitanko tai ½ tl kanelia
1
vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
Tai itsetehdyn hillon sijasta
n. 200
g
omena-kanelimarmeladia
n. 2
omenaa tai 1-2 raparperinvartta kuutioina
Vaniljatäyte
200
g
vaniljakreemiä, paistonkestävää (1 ltk)
Voitelu
1
muna
Pinnalle
75
g
valkosuklaata tai tomusokeria

Ohje

  1. Valmista etukäteen täyte, valitse raparperista tai omenasta tehty hillo. Halutessasi voit käyttää tilalla superhelppoa valmista paistonkestävää marmeladia, jonka joukkoon pilkot omenaa tai raparperia pieninä kuutioina. Voit säästä vähän raparperia/omenaa viinereiden pinnalle viipaloitavaksi/kuutioitavaksi.
  2. Jos teet hillokkeen itse, aloita valmistus edellisenä päivänä. Puhdista ja viipaloi raparperinvarret tai puhdista ja kuutioi omenat n 1 cm x 1 cm kuutioiksi kattilaan. Voit pyörittää omenapalat ensin sitruunamehussa (n. 1 rkl), jotta ne eivät tummu. Lisää hillosokeri, likööri tai mehu sekä kaneli- ja vaniljatanko. Anna kiehua hiljalleen, mutta koko ajan poreillen kannen alla, jotta palat mehustuvat. Poista sen jälkeen kansi ja anna kiehua vielä 10–15 minuuttia. Nosta tangot pois ja kaada seos purkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.
  3. Sulata wienertaikina pakkauksen ohjeen mukaan huoneenlämmössä.
  4. Leikkaa taikinapyörällä jokaisesta taikinalevystä 4 pitkää (n. 18 cm) n. 2 cm leveää nauhaa. Yhdistä 2 nauhaa aina yhdeksi pitkäksi nauhaksi - jos haluat pikkuviinereitä, yhdistämistä ei tarvitse tehdä. Venytä nauhaa hiukan pituussuunnassa, pyöräytä nauha kierteelle ja kiepauta tämä matalaksi ympyräksi (kiepiksi) leivinpaperin päälle uunipellille. Asettele nauhan pää ympyrän alle. Muotoile kaikki taikinanauhat näin.
  5. Anna viinereiden kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä ainakin 1 tunnin ajan.
  6. Painele kohonneiden viinerien keskustaa vähän alas sormilla niin, että pohjan kolot sulkeutuvat. Voitele kohonneet viinerit mukiin rikotulla munalla kevyesti. Lisää koloihin 1–2 tl vaniljakreemiä ja 1–2 tl raparperi- tai omenahilloa – määrään vaikuttaa viinereiden koko. Voit asetella päälle vielä muutaman raparperiviipaleen tai omenakuution.
  7. Paista viinereitä 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 10–15 min kauniin vaaleiksi. Jäähdytä viinerit peittämättä, jolloin rapeus säilyy.
  8. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Valuta pikkulusikalla sulaa suklaata ohuena nauhana viinereiden pinnalle tai sihtaa pinnalle tomusokeria.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.