Pulla

Pulla

Pulla, nisu, vehnänen – Arjan parasta pullaa Pullaksi kutsutaan hiivalla kohotettua makeaa vehnäpohjaista leivonnaista. Pulla, nisu, vehnänen, ”rakkaalla lapsella on monta nimeä”. Mukana pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä tai molempien yhdistelmää, suolaa ja voita tai margariinia sekä yleensä myös munaa. Pullataikina ei vaadi munaa, joten ilman munaa leivottu pulla sopii myös  muna-allergikolle. Veteen leivottu pulla sopii maitoallergikolle. Ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita munaa ja voin tai margariinin määrää voi huomattavasti vähentää. Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Rusinat pullat jakavat mielipiteen, toinen tykkää – toinen ei, mutta usein taikinaan lisätään myös rusinoita. Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa jne. sekä erilaisia piirakoita. Pulla liittyy myös erilaisiin juhliin, kuten esimerkiksi laskiaiseen kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettynä. Pullaa arvostettiin ennen, koska sitä oli varaa syödä vain harvoin, kuten juhlissa, juhannuksena ja jouluna. Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella. Esimerkiksi tarvittavaan jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon. Hiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva +45-asteiseeen eli kuumempaan kuin tuorehiiva. Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään munaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helposti uunissa.

5dlmaitoa
50ghiivaa (tuore)
1-2tlsuolaa
1-2dlsokeria
1rklkardemummaa
(1-2munaa)
n.15dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.100-200gvoita tai margariinia

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min. Pullapitkon letitysohjeen PDF-muodossa löydät tästä.

Pullataikinasta pulliksi - vaihtelua leivontaan! pikkupullat kierrepulla korvapuustit hillopullat sarvet pitkot kranssit kierrepitkot bostonkakut marja- ja rahkapiirakat Myllyn Parhaita pullavinkkejä: Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu -> Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita. Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen. Tee pehmeä taikina, saat kuohkeimmat pullat. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.  Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista Myllyn Paras Ohra- tai Kauraleseillä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (3)

Oikein hyvää pullaa! Itse lisäsin hieman vaniljasokeria tavallisen seuraksi.
Vähemmän hiivaa ja PITKÄ nostatusaika - maku paranee. Itse leivon pullat pikku nokarella hiivaa (peukalon kynnen kokoinen pala) ja nostatan 12-24 tuntia huoneen lämmössä tai jääkapissa. Maku on voittamaton.
Erittäin hyviä vinkkejä! Näillä ohjeilla osaa aloittelijakin tehdä pullaa! Kiitos :)