Pulla

Pulla
1 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min
 • Pulla, nisu, vehnänen – Arjan parasta pullaa. Pullaksi kutsutaan hiivalla kohotettua makeaa vehnäpohjaista leivonnaista. Pulla, nisu, vehnänen, ”rakkaalla lapsella on monta nimeä”.
 • Mukana pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä tai molempien yhdistelmää, suolaa ja voita tai margariinia sekä yleensä myös munaa. Pullataikina ei vaadi munaa, joten ilman munaa leivottu pulla sopii myös muna-allergikolle. Veteen leivottu pulla sopii maitoallergikolle. Ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita munaa ja voin tai margariinin määrää voi huomattavasti vähentää.
 • Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Rusinat pullassa jakavat mielipiteen, toinen tykkää – toinen ei, mutta usein taikinaan lisätään myös rusinoita.
 • Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa jne. sekä erilaisia piirakoita. Pulla liittyy myös erilaisiin juhliin, kuten esimerkiksi laskiaiseen kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettynä. Pullaa arvostettiin ennen, koska sitä oli varaa syödä vain harvoin, kuten juhlissa, juhannuksena ja jouluna.
 • Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella. Esimerkiksi tarvittavaan jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon.
 • Hiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva +45-asteiseeen eli kuumempaan kuin tuorehiiva. Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi.
 • Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
 • Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään munaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helposti uunissa.
5dlmaitoa
50ghiivaa (tuore)
1-2tlsuolaa
1-2dlsokeria
1rklkardemummaa
(1-2munaa)
n.15dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.100-200gvoita tai margariinia

Valmistusohje

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

 2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

 3. Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Pullapitkon letitysohjeen PDF-muodossa löydät tästä.

MYLLYN PARHAITA PULLAVINKKEJÄ:

 • Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu -> Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita. Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen.
 • Tee pehmeä taikina, saat kuohkeimmat pullat. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.  
 • Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
 • Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
 • Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista Myllyn Paras Ohra- tai Kauraleseillä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (15)

Ihan ok.
Ohje on selkeä sellaiselle joka ei paljoo leivo
onnistuu jopa ens kertalaiselta kun on selvät ohjeet
Kyllä onnistuu, tosi hyvä ohje....Kiitos
värjäsimme taikinan kannattaa kokeilla
Parasta kotipullaa saa kun korvaa puolet vehnäjauhoista hiivaleipäjauhoilla. Vettä 7,5 dl , 50g hiivaa ja vain 1,5dl sokeria. Kohota noin tunnin ajan. Tämä ohje sopii erittäin hyvin diabeetikoille samoin kuin muillekin. Hyvät kehut ainakin on saatu ! Marjaleena Sumiaisista
Tulee kokeiltua.
Tämä on ihan hyvä muilta osin, mutta itse laitan vehnäjauhoja vähemmän noin 13 dl enimmillään. Kananmunaa en laita, kuivahiiva on ihan käytännöllistä.
Kun ei ole sekoitinta. Kuinka kauan käsin pitää sotkea sitä ja mistä tietää et taikina on sopiva?
Mitä pidempään taikinaa vaivaa, sen parempi sitko siihen muodostuu. 10 -15 min vaivausta, kunnes taikina irtoaa kulhosta sekä käsistä. Taikina on parhaimmillaan pehmeänä, jolloin saa kuohkeimmat pullat. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages